ÚS zrušil možnost užít současnou právní úpravu na některé starší exekuce

Ústavní soud dnes zrušil část zákona, která umožňovala použít současnou přísnější právní úpravu na některé starší exekuce. Vyhověl tak návrhu Okresního soudu v Karviné, podle kterého je zpětná účinnost nepřípustná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nález se týkal toho, jaká část majetku manželů může být postižena exekucí v situaci, kdy dlužníkem je jen jeden z nich, ale ten druhý přesto svým jměním ručí za manželovy dluhy.

„U řízení, která byla zahájena před 1. lednem 2013, nebude možno některé části majetku toho druhého nedlužného manžela již postihovat. To ustanovení toto umožňovalo, ale tím, že jsme ho zrušili, tak už to po tom 1. lednu 2013 možné nebude,“ vysvětlil ústavní soudce Jan Musil.

Dnešní nález Ústavního soudu se dotkne jen exekučních řízení, která začala před 1. lednem 2013 a která ještě neskončila. Na ostatní nebude mít vliv.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme