Při rekonstrukci pivovaru na Kroměřížsku se našlo sto let staré pivo

Tři láhve piva starého zřejmě víc než sto let se našly při rekonstrukci pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku. Odborníci ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském láhve se je teď chystají otevřít a následně budou pivo analyzovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo, ilustrační obrázek

Pivo, ilustrační obrázek | Foto: Stefan Gustafsson

Pivovar na moravské vesnici majitelé uzavřeli v roce 1926. Nalezené láhve by mohly být podle Karla Kosaře z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského ještě starší.

„Po diskusi s majitelem, který se kloní k názoru, že pivo je z roku 1900 až 1910, si myslím, že takhle to asi bude. Lahev ani nemá porcelánový uzávěr s těsněním, je tam ještě klasická korková zátka,“ vysvětluje Kosař, podle čeho se dá stáří nálezu odhadnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co může pivovarníkům přinést nález sto let starého piva, vysvětloval Karel Kosař z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského

Láhve objevili dělníci v zazděném odvětrávacím systému ležáckého sklepa pivovaru, patrně si je tam z nějakého důvodu odložili zedníci. Vzhledem k tomu, že ležely v temnu a chladu, mohl by nález pivovarníkům ještě něco říci o tom, z jakých surovin se tehdy pivo v českých zemích vyrábělo.

„Otevíráme to kvůli analýzám, protože nás strašně zajímá v souvislosti se zachováním značky České pivo třeba struktura dextrinu nebo polyfenoly z chmele a podobně,“ řekl Kosař s tím, že na stoletém pivu by si určitě nikdo nepochutnal.

„Určitě ta chuť bude odporná. Bude to velice kyselé, bude to samozřejmě zvětralé a ani to možná nebude moc hořké. Ale z hlediska výzkumu, třeba z hlediska šlechtění ječmene a chmele, to může být velice zajímavé,“ dodal odborník.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme