Elektronická evidence tržeb by měla být povinná od ledna 2016. Nejdřív se bude týkat restaurací a hotelů

Elektronická evidence tržeb, účtenková loterie – i to by měly přinést návrhy ministra financí. Sníží nová opatření diskriminaci poctivých podnikatelů, nebo přivedou mnohé spíš ke krachu?

Ministr financí Andrej Babiš původně s účtenkovou loterií nesouhlasil a poukazoval na Slovensko, kde se podle jeho slov neosvědčila. „Je to pozitivní motivace,“ komentuje zavádění účtenkové loterie náměstkyně ministra financí Simona Hornochová v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Ceny budou financovány ze státního rozpočtu.

Uznává ovšem, že v některých situacích nemusí účtenková loterie pomoci. Třeba v případě nabídky od firmy, kdy za službu „bez účtenky“ zaplatí zákazník méně peněz než s ní. „Může to tak fungovat, ale také nemusí. Na druhou stranu, když jdete do obchodu a nakoupíte, nikdo vám neřekne, že bez dokladu budete mít zboží o 20 % levněji,“ vysvětluje Simona Hornochová.

Díky elektronické evidenci tržeb by se podle odhadů ministerstva financí mělo vybrat o 12,5 miliardy korun více. „Je to konzervativní odhad. Spousta lidí neplatí daně a považuje to za správné. Proč tedy máme zákony? Chceme je nastavit jako společenský standard,“ přibližuje.

Přiznává ovšem, že šedá ekonomika se nedá úplně zklikvidovat. „Je tu však potenciál,“ míní. Elektronická evidence tržeb by měla být povinná od 1. ledna 2016 a nejprve by se měla týkat stravovacích služeb, hotelnictví a restaurací.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio