Na maraton na severním pólu trénoval Vabroušek i v mrazírnách mezi kuřaty

Triatlonista Petr Vabroušek může být maratonským šampionem obou zemských pólů. V roce 2013 vyhrál běh na Antarktidě a dnes by měl odstartovat do extrémního maratonu u severního pólu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vabroušek

Vabroušek | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Mrazírny v Nivnici u Uherského Brodu měly v posledních dnech neobvyklý provoz. Petr Vabroušek tam z nedalekého Zlína dojížděl, aby si pak mohl mezi policemi s mraženými kuřaty vyzkoušet hodinový běh v minus 26 stupních.

„Jediný důvod, proč jsem chodil běhat do mrazáku, byl ten, abych zvykl průdušky na vdechování ledového vzduchu,“ říká Petr Vabroušek, který v Arktidě očekává mnohem horší podmínky, než byly na Antarktidě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před rokem a půl vyhrál triatlonista Petr Vabroušek maraton v Antarktidě a teď ho čeká stejně dlouhý závod v Arktidě. Natáčel s ním Martin Charvát

„Údajně v extrému tam kdysi bylo minus 60 stupňů. Ale myslím, že až takový extrém nenastane. Spíš je problém kombinace s větrem. Pokud by byl hodně silný vítr, aktuálně tam fouká asi 50 kilometrů v hodině, potom se ten mráz násobí v úseku, kde se poběží proti větru,“ vysvětluje.

Petr Vabroušek očekává teploty mezi - 25 a - 40 °C. Výbavu konzultoval třeba s běžcem na lyžích Lukášem Bauerem, ale pomohly mu i zkušenosti z jižního pólu. Třeba že iontový nápoj má poměrně vysokou teplotu tuhnutí a je potřeba jeho zásoby pořádně zaizolovat.

V čem poběží, se prý rozhodne až podle podmínek. Od ponožek, které bude mít dvoje až troje, po speciální dýchací masku.

„V masce vzduch proudí kolem tváří, čímž se trochu zahřeje, než ho člověk vdechne. Samozřejmě při rychlém běhu je ventilace taková, že v masce to není úplně příjemné. Navíc vydechovaný vzduch zamrzá, takže z toho bývají zajímavé ledové kreace kolem obličeje. Raději bych závod zkusil zvládnout bez masky,“ přiznává triatlonista.

Běh po zamrzlém oceánu

Jistotou jsou tak zatím jen boty s hroty, aby to v běloskvoucí krajině příliš neklouzalo. „Pevná zem tam samozřejmě není. Běžíme po zamrzlém oceánu a pod sebou budeme mít tři čtyři metry ledu a tři čtyři kilometry moře,“ popisuje.

„Stresující to pro mě určitě není. Dovedl bych si představit, že bych měl o pár kilo míň, ale zase takovou váhu, že bych prolomil čtyřmetrový led, nemám,“ směje se Petr Vabroušek, který patří k hlavním favoritům závodu a kromě soupeřů bude sledovat i čas.

„Už u Antarktidy se uvádí, že člověk by měl svůj osobní rekord z nějakých ideálních podmínek vynásobit zhruba 1,5krát, aby dosáhl času na antarktickém maratonu. A severní pól by měl být možná krát1,7 nebo 1,8. Například vloni závod vyhrál nejlepší americký ultramaratonec Mike Wardian. A u maratonu měl za 2,17 a vyhrál ho za 4,07,“ přibližuje český závodník.

Závod začne, jen co ruská armáda pořádající tamtéž ve stejnou chvíli cvičení záchrany osob v extrémních podmínkách uhrabe dráhu pro přistání letadla se závodníky a budou ideální podmínky pro start. Díky polárnímu dni to může být v 10 hodin dopoledne, stejně jako v jednu v noci.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme