Pražský tunel Blanka by se měl zkušebně otevřít 15. září, možná i dřív

Pražský tunel Blanka by mohl být uveden do zkušebního provozu letos 15. září. Jde o předběžný termín, na němž se dnes v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem. Českému rozhlasu to řekl mluvčí správce stavby, firmy Inženýring dopravních staveb (IDS) Pavel Kočiš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Otevření tunelu se už několikrát odkládalo. Naposledy jej město plánovalo na jaro letošního roku, což ale znemožnily problémy s kabely poničenými vodou.

Dnes oznámený termín otevření v polovině září by se podle IDS, která je dozorem stavby, mohl ještě zkrátit, jak si přeje město.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zkušební provoz v tunelu Blanka by podle dodavatelů měl začít 15. září, možná i dřív. Tématu se věnuje redaktorka Veronika Neprašová

„Všichni zhotovitelé se pokusí uvést tunelový komplex do zkušebního provozu již 20. srpna 2015. Důvodem pro tuto žádost města bylo, aby si řidiči vyzkoušeli a zvykli si na novou dopravní tepnu před zahájením intenzivního zářijového provozu,“ řekl Kočiš Českému rozhlasu.

Jedním dechem ale dodavatelé přiznávají, že jde pouze o předběžný a orientační termín, který může znovu posunout spousta okolností. V první řadě to, jestli ČKD Praha DIZ stihne vyměnit všechny vadné kabely - dohromady jich je zhruba 15 kilometrů.

„Pokud dojde k výměně poškozených kabelů v tom rozsahu a za dodržení technické specifikace tak, jak jsou stanoveny v podepsaném memorandu ke dni 3. dubna 2015, tak ČKD Praha DIZ udělá maximum pro to, aby všechny činnosti včetně komplexních zkoušek dokončila do konce července 2015,“ prohlásil mluvčí ČKD Praha DIZ Karel Samec.

Primátorka nechce termíny slibovat

Pokud se ale podle Samce objeví nové poškozené kabely, a bude jich víc, nemůžou červencový termín pro jejich výměnu garantovat. Opatrná je proto k zářijovému datu pro zprovoznění Blanky i primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

„My nebudeme slibovat nějaké termíny, my budeme jenom pečlivě dohlížet, aby termíny, které si sami dodavatelé stanoví, byly konečné a aby se dodržely. Pakliže IDS řekla, že to bude 15. 9., tak my pevně věříme, že to 15. 9. bude,“ uvedla primárka.

Jenže jak dodává její náměstek z ČSSD Petr Dolínek, termín, který IDS nově stanovila, město nemůže po dodavatelích nijak vymáhat. „Zavázat může pouze smlouva, a jak dobře víme, tak naši předchůdci ve smlouvě termín pro ČKD nenechali.“

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka je ale reálný už srpnový termín zkušebního otevření tunelového komplexu. Bude ale záležet na tom, jak rychle se dodavateli technologií podaří vyměnit poničené kabely.

„Ono to spíš záleží na pracovnících ČKD, my tam budeme dělat jenom nějaké stavební přípomoci. Čili my ten termín nijak neovlivníme. Ale uděláme všechno, abychom udělali to, co ČKD potřebuje,“ řekl Polák.

Kdo zaplatí výměnu kabelů, není jasné

Kdo zaplatí výměnu poničených kabelů, se budou strany domlouvat až po otevření tunelu - náklady na výměnu se budou řešit na základě původní smlouvy, sporné částky arbitráží.

Vedení Prahy a firma ČKD Praha DIZ po několika týdnech neshod v pátek podepsaly memorandum kvůli výměně poničených kabelů. K memorandu se dnes podle Kočiše připojily také firmy Metrostav a IDS.

Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

ČTK, mta, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme