Svítidlo obsahující grafen směřuje do obchodů

8. duben 2015

Britští vědci z Manchesterské univerzity vyvinuli nový typ LED žárovky, jejíž svítící vlákno je potaženo grafenem. Podle pozorovatelů by tento druh svítidla měl překonat svými parametry dosavadní běžné LED žárovky a mohl by také být levnější, než některé z nich.

Podle všeho půjde dokonce o první výrobek z grafenu na světě, který bude komerčně dostupný a to již koncem tohoto roku, za cenu menší než 20 dolarů. Uvolněné informace naznačují, že nová grafenová žárovka má asi o 10% menší spotřebu při stejné svítivosti a má delší trvanlivost než běžné žárovky typu LED. Svítidlo má sice strukturu klasické žárovky, ale přítomnost grafenu napomáhá lepší elektrické a tepelné vodivosti, což má pozitivní vliv na její efektivitu. Svítivost žárovky bude také možno plynule tlumit.

Grafenová žárovka byla vyvinuta ve spolupráci s firmou Graphene Lighting, která je financována z Kanady a v jejímž vedení je i profesor Colin Bailey, jeden z významných představitelů Manchesterské univerzity. Britská vláda také v této souvislosti na půdě Manchesterské univerzity otevřela Národní grafenový ústav a očekává, že díky němu bude britský vývoj grafenových součástek schopen konkurovat podobnému vývoji v Číně a Jižní Koreji.

Britská vláda otevřela na půdě Manchesterské univerzity Národní grafenový ústav

Grafen je speciální uhlíková nanostruktura, která je uspořádána na úrovni jednotlivých atomů v měřítku nanometrů. Připomíná velmi jemné šestiúhelníkové a pravidelně srovnané pletivo, v jehož uzlech se nacházejí jednotlivé atomy uhlíku. Tloušťka této jednoatomární vrstvy činí jen asi jednu třetinu nanometru. Mezi zajímavé vlastnosti grafenu patří obecně jeho vynikající mechanické, elektronické, tepelné a optické parametry, které otevírají cestu k novým výrobkům a aplikacím. Od grafenu se mimo jiné očekává vývoj pevnějších a lehčích automobilů a letadel, systémů na filtraci vody nebo přímou izolaci vodíku ze vzduchu, akumulátorů s krátkou dobou nabíjení nebo displejů na bázi elektronického papíru. Už dnes začíná grafen nalézat uplatnění jako součást některých tenisových raket a lyží.

Zdroje: Science Alert, Phys.Org 1, Phys.Org 2, BBC, Popular Science, IEEE Spectrum

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio