Katalánská policie zatkla 11 podezřelých z přípravy teroristických útoků

Policii ve španělské provincii Katalánsko se pravděpodobně podařilo rozbít buňku džihádistů. V okolí Barcelony a oblasti kolem města Tarragona zadržela 11 lidí, kteří měli připravovat atentáty na území Katalánska a rekrutovat mladé lidi, aby šli bojovat do Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánská policie odvádí jednoho ze zadržených při razii proti islamistům

Katalánská policie odvádí jednoho ze zadržených při razii proti islamistům | Zdroj: Reuters

Zátah začal ve 4 hodiny ráno. Policie prohledala několik bytů v Barceloně, na jejím předměstí a také v regionu Tarragona, což je oblast jižně od Barcelony.

Do operace se zapojilo 360 agentů speciálních jednotek katalánské policie zvaných Mossos d´Esquadra. Kriminalisté použili i psy cvičené pro vyhledávání výbušnin.

Pravděpodobně se tak podařilo rozbít buňku džihádistů, kteří měli nejen rekrutovat mladé obyvatele Katalánska k odchodu do Sýrie do jednotek takzvaného Islámského státu, ale i připravovat atentáty ve Španělsku.

Od začátku roku policie zadržela už 30 lidí, kteří se připravovali na odjezd ze země, aby se připojili k IS. Například na začátku března zadržela policie na barcelonském letišti ženu s tříletým synem původem z Maroka, která se chystala odjet do Sýrie.

'Policie bude bdělá'

Muslimové jsou roztroušeni po celém Španělsku, v zemi je asi 1200 mešit. Jak řekl Radiu Catalunya španělský ministr vnitra Jorge Fernandéz Díaz, asi 120 z nich ale patří k radikálnějšímu proudu islámu a polovina jich je v Katalánsku.

Ministr Díaz ujistil občany, že policie bude bdělá. Je jí prý jasné, že některá města v Katalánsku jsou riziková, protože je tam větší koncentrace přistěhovalců z muslimských zemí.

Policie bude sledovat mešity, u kterých existuje podezření, že tam duchovní lákají mladé lidi do řad Islámského státu. Díaz ale připomněl, že 80 procent nových bojovníků do Sýrie získávají islamisté přes internet.

Španělsko má – stejně jako Francie – s útoky islamistů špatnou zkušenost. Dne 11. března 2004 teroristé zaútočili na několik příměstských vlaků v Madridu. Odpálili deset bomb ukrytých ve sportovních taškách. Zahynulo 190 lidí, přes 2000 jich výbuchy zranily.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme