Zbrojař Petr Bernatík starší má dostat odškodné 87 tisíc korun, chtěl miliony

Ostravský zbrojař Petr Bernatík starší má dostat odškodné 87 tisíc korun za trestní stíhání. Rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 2. Někdejší majitel firmy Imex Group čelil obžalobě z nelegálního vývozu samopalů a nábojů na Slovensko. Před 5 lety ho ale Krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Po ministerstvu spravedlnosti žádal Petr Bernatík starší odškodné 3,5 milionu korun. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Věra Jachurová mu ale přiznala asi jen čtyřicetinu z částky.

„Každé trestní stíhání s sebou nese negativní obraz v osobním a případně i profesním životě poškozeného. Přičemž v daném případě soud přihlédl zejména k délce trestního řízení, kdy s každým dalším rokem trvání řízení zesiluje intenzita dopadu v rovině osobního i profesního uplatnění poškozeného,“ řekla soudkyně Jachurová.

Skoro 70 tisíc korun má zbrojař dostat jako odškodné za trestní stíhání, 20 tisíc za špatný úřední postup.

Petr Bernatík starší čelil trestnímu stíhání déle než rok. Stíhaný byl i jeho syn Petr Bernatík mladší, který je současným vlastníkem zbrojařské firmy Imex Group. Ta si od armády pronajímala sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které loni explodovaly.

V polovině října vybuchl sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Při prvním výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy Imex Group.

Policie obě události dál vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Ministerstvo spravedlnosti se chce k případu vyjádřit až po písemném doručení rozsudku.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme