Odvážlivci ochutnali pivo, které ve větrací šachtě leželo více než sto let

Při rekonstrukci pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku našli poklad. V zazděné větrací šachtě sklepa ležely více než sto let tři lahve piva. Odborníky překvapilo, že se i po tak dlouhé době dá pít. Historické lahve otevřeli v Praze ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sto let staré pivo ochutnali odvážlivci ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském

Sto let staré pivo ochutnali odvážlivci ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském | Foto: Martin Karlík

Přítomní vtipkovali, že tenhle ležák ležel pořádně dlouho, a bylo to znát i na korkových zátkách, které se drolily při snaze otevřít je klasickou vývrtkou.

Nakonec se ale pivo z lahví dostalo a pár odvážlivců ho i ochutnalo. Byl to například ředitel klášterního pivovaru na Břevnově Petr Janík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pivo v jedné ze tří více než sto let starých lahví chutnalo podobně jako lambik, který se většinou pije, když mu jsou tři roky

„To pivo bylo opravdu kyselé, ale ta dvě světlá až tak kyselá nebyla. Byla trochu, ale to jedno by se dneska, samozřejmě v jiné kategorii, než je ležák, což původně bylo, dalo docela dobře prodat,“ posoudil chuť piva Petr Janík a dodal:

„Mělo to chuť jiného piva, než jsme zvyklí. Rozhodně to nemělo nic společného s původním pivem. Ale jedno z těch piv by se dneska na trhu třeba jako lambik dalo udat. Jedno bylo docela dobré.“

Lambik je druh piva z Belgie, které se většinou pije, až když mu jsou tři roky. Stoleté pivo se ale běžně nepije nikde.

„Vím, že kolegyně Hönigová kdysi degustovala pivo, co našli někdy začátkem 70. let na Smíchově, ale to pivo bylo asi z 50. let. Ale že by se našlo sto let staré pivo, to jsem ještě neslyšel nikdy v České republice."

Při rekonstrukci pivovaru na Kroměřížsku se našlo sto let staré pivo

Číst článek

„Nepamatuju si, že by se něco takového událo,“ popsal jedinečnost nálezu ředitel pivovarského výzkumného ústavu Karel Kosař.

Podle něj se bude pivo nadále analyzovat: „Náš ústav je gestorem udržení značky České pivo, chráněné zeměpisné označení. My jsme ti, kteří doporučují odrůdy chmelu a jarního ječmene, které se používají při výrobě českého piva.“

Tři lahve piva ležely více než sto let v zazděné větrací šachtě sklepa pivovaru v Záhlinicích | Foto: Martin Karlík

„Zajímá mě to i z hlediska možnosti dalšího směru šlechtění ječmene, protože pokud se nám podaří stanovit strukturu dextrinů v těch pivech, můžeme se obrátit na šlechtitele s tím, aby svoje cíle šlechtění zaměřili tímhle směrem. To by nám mohlo, jako českým pivovarníkům, pomoct,“ dodal Karel Kosař.

Výsledek analýzy bude znám přibližně za měsíc a pražská laboratoř, která ji bude provádět, se pak chce s výsledky pochlubit i v mezinárodních odborných časopisech.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme