Spor státu s Lukoilem o více než 27 milionů korun soud odročil

Soud odročil spor státu se společností Lukoil Aviation. Státní správa hmotných rezerv požaduje po firmě více než 27 milionů korun. Lukoil v roce 2009 při takzvané obměně odebral 30 milionů litrů leteckého paliva, vrátil ale jen polovinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

U soudu měl vypovídat i jednatel Lukoilu a poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, z jednání se ale omluvil.

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Pavel Hortig se domnívá, že dnešní přelíčení vyznělo ve prospěch státu.

„Výslechy svědků spíše podpořily naše právní zástupce, to znamená Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle nás samozřejmě Lukoil tu smlouvu nedodržel, a proto v podstatě vznikla ta žaloba na zaplacení smluvní pokuty,“ řekl Hortig.

Právní zástupce Lukoilu Jan Vondráček ale trvá na tom, že žaloba je protiprávní a nárok na smluvní pokutu je promlčený.

Spor začal už v roce 2009. Správa hmotných rezerv tehdy uzavřela s firmou smlouvu na obměnu 30 tisíc kubíků leteckého paliva. Společnost však údajně vrátila jen polovinu toho, co odebrala, za což jí vedení Správy vyměřilo pokutu.

Lukoil Aviation Czech pokutu rozporoval, loni v červnu však soud platebním rozkazem rozhodl, že firma skutečně musí zaplatit 27 milionů korun a osmiprocentní úrok za každý den prodlení.

Společnost ale podala takzvaný odpor, kterým rozkaz zrušila, a soud musel nařídit veřejné projednání sporu. Jednatel Lukoilu Martin Nejedlý pak chtěl prosadit mimosoudní dohodu, na kterou však stát odmítl přistoupit.

ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme