Ministři z ČSSD podpoří prezidentovu cestu do Moskvy. Vláda rozhodne večer

Sociálnědemokratičtí ministři nebudou blokovat prezidentovu návštěvu Ruska. Oznámil to šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka poté, co se s Milošem Zemanem sešel na Pražském hradě. Prezident se má zúčastnit oslav k 70. výročí konce druhé světové války. Čelí ale kritice z řad opozice i části vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády | Foto: Filip Jandourek

Od 20 hodin kabinet rozhoduje o tom, jestli Zemanovi cestu proplatí.

KDU-ČSL i hnutí ANO chtějí nejdříve znát detailní program cesty. Lidovcům vadí případná účast Miloše Zemana na vojenské přehlídce.

Vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO prohlásil, že by bylo nejlepší, kdyby si prezident cestu rozmyslel. Podle premiéra Sobotky je ale návštěva Moskvy v pořádku.

„Jsme přesvědčeni o tom, že tuto cestu je potřeba vnímat v kontextu 70. výročí osvobození Československa. Je nesporným historickým faktem, že velká část území Československa byla osvobozena právě Rudou armádou. Za osvobození zaplatilo svým životem více než 100 tisíc ruských vojáků a je myslím zcela na místě, aby byla uctěna jejich památka,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované prezidentově cestě do Moskvy mluvil ředitel Diplomatické akademie, exministr zahraničí Cyril Svoboda

Vláda se podle Sobotky zabývá financováním každé zahraniční cesty ústavních činitelů.

„Ta cesta prezidenta do Moskvy ale neznamená, že by Česká republika změnila jakýmkoliv způsobem svůj kritický postoj vůči tomu, jak se Rusko chová vůči Ukrajině, nebo že bychom jakýmkoliv způsobem zpochybnili jednotný postoj všech zemí Evropské unie a jednotný postoj zemí Severoatlantické aliance k ukrajinské krizi,“ zdůraznil premiér.

Zeman několikrát prohlásil, že svůj úmysl změnit nehodlá. Neúčast na akci by podle něj byla urážkou sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.

Podle Kremlu na oslavy dorazí například čínský prezident Si Ťin-pching nebo vůdce Severní Koreje Kim Čong-un. Přijet by měli zástupci celkem 26 zemí. Moskevské oslavy bude bojkotovat řada západních státníků. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Rusko poskytuje proruským povstalcům na východní Ukrajině.

Podle Hradu se Zemanova návštěva Ruska zbytečně politizuje.

Pokud vláda prezidentovu cestu neschválí, musel by si návštěvu Moskvy v ceně 600 tisíc korun zaplatit z vlastních prostředků. Částka navíc nezahrnuje náklady na armádní letecký speciál.

„Jsem přesvědčen o tom, že prezident republiky nemůže jet bez podpisu vlády. Nějaká soukromá cesta nějakým soukromým letadlem, to si vůbec neumím představit,“ domnívá se ředitel Diplomatické akademie, exministr zahraničí za KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Zároveň nevěří tomu, že česká vláda nezná přesný program této zahraniční cesty: „Ta akce se připravuje dlouhodobě, mluví o ní celý svět. Nevěřím tomu, že v České republice není nikdo, kdo zná detailně program, minutu po minutě. To je tak velká akce, že se nešije horkou jehlou teď někdy.“

Lenka Jansová, Eliška Malínská, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme