Každý čtvrtý Čech si nechrání mobil před možným zneužitím, uvádí průzkum

Češi podceňují zabezpečení svých mobilních telefonů, přitom hackerských útoků přibývá. Čtvrtina z uživatelů nepoužívá ani základní zamčení displeje. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research (pro společnost SAZKAmobil).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pro řadu lidí je mobilní telefon to nejcennější, co u sebe nosí. Chytré přístroje kromě volání umožňují třeba i koupit si jízdenku nebo dokonce zaplatit útratu v obchodě. Navíc v nich lidé mají často soukromé fotky nebo citlivé údaje.

Jenže zabezpečení telefonů tomu často vůbec neodpovídá, říká mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku přibývá hackerských útoků na mobily. Každý čtvrtý Čech ale riziko podceňuje a svůj telefon nijak nechrání. Více od Zuzany Petráňové

„Jsou schopni prozradit PIN k telefonu, přičemž v něm používají bankovnictví. Smartphony mají spoustu vychytávek – například využívají biometrické údaje. Ale to užívá opravdu minimum zákazníků.“

„Chytrý telefon vlastním, ale nijak ho nechráním,“ říká jedna z uživatelek. „Používám iTouch, který je do telefonu vestavěný. Přístup k telefonu je řízen heslem nebo dotykem mého prstu,“ prozrazuje další uživatel. „Tak to teda asi nijak nechráním,“ říká další žena.

Antivir má málokdo

Mobilní telefony sice lidé využívají stále víc jako počítače, antivirový program si ale pořídí jen málokdo. A 23 procent Čechů podle průzkumu své mobilní telefony nechrání nijak.

Přitom sami přiznávají, že jsou pro ně důležité. Daleko častěji kontrolují telefon než třeba peněženku, říká šéf společnosti SAZKAmobil Jan Schmiedhammer:

„Třetina respondentů uvedla, že telefon kontrolují na rozdíl od peněženky stále. Polovina účastníků výzkumu uvedla, že peněženku kontroluje maximálně jednou denně nebo vůbec."

Přehrát

00:00 / 00:00

Antiviry, které mohou v počítačích likvidovat nebezpečí, mají v mobilech omezené možnosti. Tvrdí to David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz

Nezabezpečený mobilní telefon je snadným terčem pro hackery nebo podvodníky.

Podle policie přibývá zejména takzvaného phishingu. To jsou případy, kdy chce pachatel přes falešné aplikace získat od majitele telefonu třeba přístupové kódy k internetovému bankovnictví.

Jen loni řešila policie více než čtyři tisíce případů internetové kriminality. A útoků dál přibývá.

„To, o čem se vlastně dozvíme, protože je to jeden z typů kriminality, která má největší míru latence, se řeší otázky k případu phishingu, kde je mobilní telefon jako autorizační prostředek. Současně na druhém místě jsou případy, kde je zcela zjevný požadavek nějaké osoby získat citlivá data o někom dalším,“ vysvětluje Karel Kuchařík z policejního prezidia.

Češi si podle něj často neuvědomují, že své mobilní telefony musí chránit často pečlivěji než počítače.

Nebezpečné stahování

Mluvčí operátora Vodafone Markéta Kuklová v první řadě radí nastavit si kód nebo heslo pro uzamčení displeje. A dále zvážit, co do telefonů stahovat.

„Používat konkrétní aplikace z platformy, která je pro uživatele telefonu určena, a ne si stáhnout kdejakou aplikaci, která může do chytrého telefonu stáhnout nějaký vir,“ říká Kuklová.

Rizikem pro uživatele chytrých telefonů navíc můžou být kromě podvodníků i děti. Stačí, když při hraní hry omylem schválí stáhnutí placené aktualizace a můžete přijít i o tisíce korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme