Poslanci rozhodnou, jestli zřídí vyšetřovací komisi ke stavbě tunelu Blanka

Poslanecká sněmovna rozhodne, jestli výstavbu pražského tunelového komplexu Blanka prozkoumá poslanecká vyšetřovací komise. Její vznik navrhuje vládní hnutí ANO. Požádala o to členka hnutí a pražská primátorka Adriana Krnáčová. Pravicová opozice s tím ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Komise by měla prověřit, jestli během příprav tunelu někdo neporušil zákon. A jestli všechny kroky byly hospodárné.

„Já si myslím, že s veškerými zdroji, které jdou z peněz daňových poplatníků, ať to jsou příjmy města nebo státu, by mělo být nakládáno hospodárně. Případ výstavby tunelu Blanka je příkladem, kdy se domníváme, že s veřejnými zdroji hospodárně nakládáno nebylo. Proto chceme zřídit vyšetřovací komisi, která by nezávisle posoudila, jak probíhala výstavba tunelu Blanka,“ vysvětluje šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Proti je ODS a TOP 09

Pravicová opozice vyšetřovací komisi odmítá, podle ODS i TOP 09 není k jejímu zřízení důvod.

„Mrzí mě, že kolegové například ze sociální demokracie takto nesmyslný návrh podpořili. Oni vědí, že komise je naprosto zbytečná. Nic nevyšetří a je i nedůstojné vůči orgánům činným v trestním řízení v tuto chvíli jejich práci jakkoli zpochybňovat a vstupovat do toho z pozice síly Poslanecké sněmovny,“ vysvětluje důvody nesouhlasu místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová.

Naopak i komunisté už dřív oznámili, že vznik komise podpoří. Podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše tím ale nezmizí odpovědnost pražského magistrátu:

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

„Tím, že komise vznikne, a já předpokládám, že vznikne, tak to nesnímá zodpovědnost z pražského zastupitelstva. Aby si paní primátorka myslela, že když to bude řešit parlament, že má vystaráno. Nikoliv. Byť je v této kauze namočeno nejenom minulé, ale i předminulé a předpředminulé vedení radnice.“

Otevření tunelu se už několikrát odkládalo. Naposledy jej město plánovalo na jaro letošního roku, což ale znemožnily problémy s kabely poničenými vodou. Podle včerejšího odhadu by se mohl ve zkušebním provozu otevřít 15. září.

Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme