Soud v Polsku bude znovu projednávat vydání Polanského do USA

Polský soud bude znovu projednávat vydání režiséra Romana Polanského do Spojených států. Filmař už několik desítek let uniká americké justici. Ta žádá jeho vydání kvůli sexuálnímu deliktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski při procházce Krakovem

Režisér Roman Polanski při procházce Krakovem | Zdroj: Reuters

Krakovský soud už Polanského případ projednával. Soudce ale rozsudek nevynesl, protože chtěl ještě prostudovat dokumenty, které předložili právníci filmového režiséra. Konečné slovo v jeho případu bude polský ministr spravedlnosti.

Americké úřady o Polanského vydání žádaly Polsko několikrát.

V roce 2009 pobýval Polanski ve Švýcarsku. Policie ho tehdy – rovněž na základě americké žádosti – zatkla a režisér musel strávit rok v domácím vězení, než ho Švýcaři definitivně odmítli do Spojených států vydat.

Roman Polanski se v roce 1977 zúčastnil polo-pracovní party v Los Angeles. Pod vlivem většího množství šampaňského i drog tam přiměl k pohlavnímu styku 13letou dívku. Americké úřady hodnotí takový čin automaticky jako znásilnění.

Známý režisér, scénárista a herec se tehdy rozhodl ke zločinu přiznat, kalkuloval totiž s nižším trestem, ideálně jen s podmínkou. Poté, co strávil nějaký čas ve vazbě a čekal na proces, se ale zřejmě zalekl dlouholetého vězení a uprchl do Evropy. Od té doby stále utíká před spravedlností.

Zneužitá žena už prý Polanskému odpustila a za režiséra se přimlouvají celebrity i politici.

Chystá další film

Navzdory pokročilému věku je Roman Polanski stále velmi produktivní. V létě chce začít v Polsku natáčet film o antisemitské Dreyfusově aféře.

Autor filmů Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť nebo Pianista se narodil v Paříži v židovské rodině. Před druhou světovou válkou přesídlil do polského Krakova. Nacistickou okupaci přežil v ghettu a později pod cizím jménem na jedné vesnici. Po válce Polanski žil a pracoval střídavě v komunistickém Polsku a v západní Evropě.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme