V Praze někdo vypouští silně znečištěnou vodu, město podá trestní oznámení

Neznámý pachatel vypouští do pražské kanalizace vysoce znečištěnou vodu a Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově má problém ji čistit. Znečištění na přítoku jsou nejvyšší za posledních šest let. Pražské vodovody a kanalizace proto vyhlásily havárii 1. stupně. Město po pachateli pátrá a společně s PVK se chystá podat trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírna odpadních vod (ilustrační foto)

Čistírna odpadních vod (ilustrační foto) | Foto: Veolia Voda

České inspekci životního prostředí a vodoprávního řádu se zatím nepodařilo odhalit zdroj znečištění. Vše ale nasvědčuje tomu, že se nejedná o legální vypouštění.

„Zjistit původce nelegálně vypouštěných látek je poměrně složité, protože k nám se v jednom místě dostávají veškeré splašky z celého hlavního města,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražanům kvůli havarijnímu stavu v čistírně odpadních vod na Císařském ostrově nebezpečí nehrozí. Více Jan Bindzar z VŠCHT v Praze

„Budou se muset odebírat vzorky v určitých místech stokové sítě a bude se muset vystopovat, kde jsou koncentrace znečištění extrémně vysoké. Znečištění rozpuštěného typu ani nemusí být na první pohled poznat,“ upřesnil Jan Bindzar z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Čistírna teď musí vypouštět vodu, která je na hranici povolených limitů. Problémy má hlavně s koncentrací dusíku. „Nejsme schopni dostát limitům vypouštění vyčištěných odpadních vod do Vltavy,“ upozornil manažer provozu Petr Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem pražské čistírny odpadních vod se zajímala reportérka Magdalena Medková

Hodnoty nejsou pro lidi nebezpečné. Problém je však v tom, že čistírna teď musí používat víc chemikálií, a to narušuje čištění a zvyšuje množství dusíku v pročištěné vodě. To podle Čecha znamená několikamilionové investice i případné sankce od České inspekce životního prostředí.

Mluvčí inspekce Radka Burketová Českému rozhlasu řekla, že o pokutě úřad zatím neuvažuje. „Je to otázkou vývoje, jakým způsobem se podaří situaci prošetřit,“ uvedla.

Pokud by závadná voda přitékala opakovaně ve vyšším množství, nebyla by čistírna schopná zátěž ustát. Situaci proto začaly řešit Praha i Pražské vodovody a kanalizace. Podle mluvčího PVK Mrázka chtějí v řádu dnů podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Simona Bartošová, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme