Polská prokuratura odložila obvinění kvůli průmyslové soli v potravinách

Polští vyšetřovatelé nenašli důkazy o průmyslové soli v potravinách. S odvoláním na poznaňskou prokuraturu o tom informuje polský internetový server Gazeta.pl. Tazvaná solná kauza stará tři roky tak zřejmě nebude mít žádné obviněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sůl na ruce

sůl na ruce | Foto: CC0 Public domain

Gazeta.pl se odvolává přímo na tiskovou mluvčí poznaňské prokuratury Magdalenu Mazur-Prusovou. Podle ní je vyšetřování přerušeno. Důvod toho je velmi obsáhlý a komplikovaný, proto si Mazur-Prusová chce ještě s širším prohlášením počkat.

Za tři roky od vypuknutí takzvané solné aféry polská prokuratura zatím nikoho neobvinila a nejspíš k tomu ani nedojde.

Zdravotně nevyhovující potraviny obsahující technickou sůl na posyp silnic a chodníků se na polském trhu vyskytovaly už od roku 1999, média informaci uveřejnila ale až v únoru 2012. Kauza průmyslové soli v potravinách hodně poznamenala i polsko-české vztahy, řada uzenin s obsahem posypové soli se v té době totiž údajně při vývozu dostala i k nám do České republiky.

Varšava viní Česko z diskriminace polských potravin. Praha kritiku odmítá

Číst článek

Polské potraviny se do Česka vyvážejí ve velkém. Polští vývozci si přitom dlouhodobě a opakovaně stěžují na údajnou diskriminaci ze strany českých úřadů, ty to ale odmítají.

Český ministr zemědělství Marián Jurečka se k tomuto tématu vyjádřil minulý rok na svém sociálním profilu na Twitteru.

„Chtěl bych jasně říci, že naše dozorové orgány měří vše stejným metrem! A není pravda, že se více zaměřujeme na zboží z Polska,“ napsal do příspěvku.

O průmyslové soli v polských uzeninách se v Česku před třemi lety velmi obšírně psalo a mluvilo. Polští vývozci a úřady jsou přesvědčení o tom, že to byla přímo řízená kampaň proti polským potravinám jako takovým.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme