Nezaměstnanost klesla na 7,2 procenta, pomohl začátek sezonních prací

Nezaměstnanost v Česku znovu klesla. V březnu se snížila oproti únoru ze 7,5 na 7,2 procenta. Bez práce bylo 525 tisíc lidí, což představuje nejmenší počet od roku 2007. Zároveň roste nabídka volných pracovních míst, v březnu jich bylo na 76 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na nových chodnících

Práce na nových chodnících | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Situaci na trhu práce ovlivňuje rozjezd sezonních prací především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství či turistickém ruchu,“ uvedla pověřená šéfka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je pravděpodobné, že nezaměstnanost bude v příštích měsících rychle klesat, říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC a Job.cz

S příchodem teplejšího počasí budou zaměstnavatelé nabírat další pracovníky a nezaměstnanost se tak bude podle úřadu s největší pravděpodobností dál snižovat.

Zaměstnavatelé měli největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, montážní dělníky a pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy.

„Česká ekonomika se zjevně dostává do fáze, kdy o míře jejího dalšího růstu začne rozhodovat, jak se bude zaměstnavatelům dařit sehnat kvalitní pracovní sílu," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vývoj nezaměstnanosti v České republice březen 2014 - březen 2015 | Foto: ČTK

"Neboli bude rozhodovat pružnost pracovního trhu. Takový stav se projevuje také tlakem na vyšší růst mezd, což jsme zatím v Česku příliš neviděli,“ dodává Sobíšek.

Nezaměstnanost klesá ve všech okresech

V březnu zaznamenalo meziměsíční pokles nezaměstnanosti všech 77 okresů. Nejvíce to bylo v okresech Jindřichův Hradec (o 10,3 procenta), Klatovy (o 10,2 procenta) a Chrudim (o 9,7 procenta).

„Jedinou vadou na kráse zůstává regionálně nerovnoměrný vývoj, který znamená, že se vytvářejí pracovní místa převážně v průmyslových zónách, a příliš nesnižují nezaměstnanost v problémových okresech na severu Čech a na severu Moravy,“ upozorňuje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Nezaměstnanost v regionech České republiky - březen 2015 | Foto: ČTK

Z regionů zůstává nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém kraji, a to 10,4 procenta. Nejmenší podíl lidí bez práce je tradičně v Praze.

Pokud jde o jednotlivé okresy, nejnižší nezaměstnanost byla tradičně v Praze-východ, kde činila 3,2 procenta. Na druhém místě byly shodně Rychnovsko a Mladoboleslavsko s 4,1 procenta. Nejvyšší míru nezaměstnanosti, téměř 13 procent, vykázalo opět Bruntálsko a Mostecko.

Nezaměstnanost v okresech České republiky - březen 2015 | Foto: ČTK

Inflace zůstává nízká

Téměř beze změny zůstaly v březnu meziročně spotřebitelské ceny. Inflace činila podle statistického úřadu 0,2 procenta. Zdražily především tabákové výrobky, alkohol a náklady na bydlení.

„Klesají ceny potravin a elektroniky. Na druhé straně jsme v posledním měsíci viděli mírné zdražení pohonných hmot. Celkově očekáváme, že takto nízká inflace zůstane i v dalších měsících,“ předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek.

Česká národní banka by podle něj mohla být s vývojem inflace velmi spokojena. „Inflace je dokonce mírně vyšší než předpokládala její prognóza, proto nečekáme žádnou zásadní reakci ČNB,“ dodal Dufek.

Jitka Hanžlová, ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme