Boje v Jemenu mají za měsíc více než 600 obětí. Kritická situace je v Adenu

Při bojích v Jemenu zemřelo za poslední čtyři týdny nejméně 640 lidí a zraněných je téměř 2500. Tvrdí to nejnovější odhady Světové zdravotnické organizace (WHO). Skutečná čísla budou ale pravděpodobně ještě vyšší. Nejhorší situace je teď zřejmě v přístavním městě Aden, které se snaží povstalci už tři týdny dobít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrak minidodávky na ulici v Adenu, který zničila raketa. Zemřelo 9 lidí

Vrak minidodávky na ulici v Adenu, který zničila raketa. Zemřelo 9 lidí | Zdroj: Reuters

Proti nim se brání milice věrné svrženému prezidentovi Hádímu, který toto město vyhlásil za metropoli Jemenu poté, co před povstalci uprchl ze Saná.

Svádí se ostré pouliční boje a vládní milice podle posledních informací odrazily několik povstaleckých útoků. Koalice arabských zemí je pomáhá vyzbrojovat tím, že jim shazuje zbraně a vybavení. Podporuje je také námořní blokádou a leteckými údery na pozice povstalců v okolí města.

V Adenu stále zůstává na 750 tisíc místních obyvatel. Lékaři bez hranic varují, že humanitární situace se zhoršuje každým dnem. Především roste počet vážně zraněných civilistů. I Mezinárodní červený kříž popisuje slovy své mluvčí situaci v Adenu jako „přinejmenším katastrofickou“.

Lékaři bez hranic mají v Adenu na 140 svých zaměstnanců, kvůli silným bojům ale mají problém vůbec se k raněným dostat. V noci na dnešek však přišla zpráva, že se zdravotníkům podařilo do města dopravit velkou zásilku lékařského materiálu.

Mír chce zprostředkovat Omán

Zatím nic nenaznačuje, že by se schylovalo k humanitárnímu příměří nebo dokonce jednání o míru. Role zprostředkovatele se ujal sousední Omán, jediná země Arabského poloostrova, která se nezapojila do koalice arabských zemí na podporu svrženého jemenského prezidenta.

Ománský ministr zahraničí ale uvedl, že povstalecké skupiny ze skupiny Húsiů podle něj ještě nejsou připravení a ochotní zasednout k jednacímu stolu.

Konflikt v Jemenu mezitím dostává i stále výraznější mezinárodní obrysy - zapojení do arabské koalice zvažuje na základě žádosti Saúdské Arábie také Pákistán.

Írán podporu rebelů odmítá

Írán, který podle arabských zemí zbraněmi i výcvikem podporuje šíitské povstalce, vyslal v úterý do oblasti dvě své válečné lodě. Oficiálně ale jen jako ochranu před piráty, kteří mají své základny na druhé straně Adenského zálivu v Somálsku.

Otevřenou podporu húsistických povstalců Teherán nikdy otevřeně nevyhlásil, vyzbrojování Húsiů popírá, a naopak odsuzuje ofenzivu koalice arabských zemí, která nemá ani záštitu Rady bezpečnosti OSN.

Arabské země ovšem mají otevřenou podporu Spojených států, které tento týden slíbily další dodávky vojenského materiálu včetně zbraní a také posílení spolupráce výzvědných služeb.

Letecké údery arabské koalice proti šíitským vzbouřencům v Jemenu | Foto: ČTK

Ondřej Himmer, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme