ÚOHS odmítl pozastavit tendr na české léčebné konopí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl návrh firmy Velvana na vydání předběžného opatření, které by pozastavilo tendr na českého pěstitele léčebného konopí. Informuje o tom agentura ČTK s odvoláním na předsedu ÚOHS Petra Rafaje. Tendr antimonopolní úřad dál prověřuje. Tím, že ÚOHS předběžné opatření nevydal, může Státní ústav pro kontrolu léčiv teoreticky uzavřít smlouvu s vítězem už nyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé

Částečnou legalizaci marihuany využívají v Uruguayi hlavně drobní pěstitelé | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

České lékárny už pacientům nabízejí konopí dovážené z ciziny. Jeho cena je však několikanásobně vyšší, než kolik by mělo stát tuzemské konopí. Gram z dovozu stojí v lékárnách většinou kolem 300 korun.

Lékový ústav už koncem loňského roku uvedl, že v soutěži o českého dodavatele zvítězila s nejlepší cenou firma Elkoplast Slušovice, která nabídla cenu 68 korun bez DPH za gram.

Server iDnes.cz v minulosti uvedl, že do druhého kola tendru postoupily Elkoplast Slušovice, firma Medihemp a právě společnost Velvana, která do soutěže šla spolu s firmou Leros a Výzkumným ústavem rostlinné výroby.

Léčba konopím je v Česku legální od dubna 2013 na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. V praxi se však zatím téměř neprovádí. Konopí se vydává na elektronický předpis, registr výdejů v lékovém ústavu byl spuštěn loni v listopadu.

Od prosince 2014 do února 2015 dostalo na recept konopí deset pacientů. Indikovány k léčbě jsou dva až tři tisíce nemocných, velká část jich tedy zůstává dál odkázána na černý trh či vlastní výpěstky s rizikem, že se dostanou do konfliktu se zákonem.

Léčebné konopí | Foto: Michal Jindra

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme