Vláda schválila znovuzavedení odvodů, první 18letí by k nim šli za dva roky

Návrh, který počítá se znovuzavedením povinných odvodů, míří k poslancům. Novelu branného zákona schválila vláda a přimlouvá se za něj i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle něj se zhoršuje bezpečnostní situace ve světě a v případě ohrožení Česka by bylo na odvody pozdě. Pokud by návrh prošel, první muži a ženy by měli jít ke speciální odvodové komisi za dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na konci cvičení by měli vojáci získat speciální certifikát

Na konci cvičení by měli vojáci získat speciální certifikát | Foto: Olga Haladová

„Kdybych měl jít k odvodu, tak sám za sebe můžu říct, že bych asi neprošel. Ale ta možnost je sama o sobě dobrá, že člověk, který chce pomáhat zemi, má šanci,“ reaguje na plán ministerstva obrany 16letý Adam, student jednoho z pražských gymnázií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o možném znovuzavedení odvodů zjišťovala Veronika Hlaváčová

V rámci odvodu by ho za dva roky – tedy až bude plnoletý – lékař změřil, zvážil, změřil by mu tlak a natočil EKG. Pokud by byl zdravý, dostal by se do databáze lidí, které by mohla armáda povolat.

Podle ústavy by mohl takovou výzvu odmítnout – ať už z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání.

„Myslím, že dnešní mládeži by to jen prospělo a klidně bych šel podpořit vlast,“ tvrdí Vojtěch z pražské Střední průmyslové školy.

Odvod by se týkal i žen

Povinné odvody by se týkaly i dívek. „Myslím, že by bylo dobré pomáhat lidem a svojí zemi, případně bránit svoji zemi,“ říká Barbora, které bude 18 let za dva roky. V případě ohrožení republiky si prý dovede představit třeba pomoc v nemocnicích nebo se zásobami.

„Ale jestli nám válka hrozí v nejbližší době, to si úplně nemyslím. I když stát se může cokoli. Situaci na Ukrajině taky běžná veřejnost nepředpokládala, a přesto se to stalo a válčí se tam. Válka není nic, co by se nemohlo stát,“ uvažuje Barbora.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO zdůvodňuje zapojení žen do odvodů rovností pohlaví před zákonem. K odvodu ale nebudou muset chodit například těhotné.

„Představa je groteskní, že budeme rvát ženám kočárky z rukou a cpát jim samopaly. To je hloupá karikatura, úplný nesmysl. Rozhodně se vždycky bude vycházet z profesní dispozice člověka,“ vysvětluje Stropnický.

Návrat povinné vojny se nekoná

Ročně mají odvody vyjít Českou republiku asi na 230 milionů korun. Návrh má podporu i premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Zdůrazňuje však, že odvody neznamenají znovuzavedení vojny.

„V žádném případně neobnovujeme povinnou základní vojenskou službu ani povinná cvičení. Není to návrat k tomu, co tady bylo předtím. Je to klíčový krok na zvýšení obranyschopnosti České republiky a souvisí to s plněním našich závazků v rámci Severoatlantické aliance,“ uvádí premiér.

Pokud by návrh prošel Parlamentem a podepsal ho prezident, mohlo by od roku 2017 navštívit speciální komisi každoročně zhruba 100 tisíc plnoletých.

mka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme