Pochutnávali si tu studenti i Zdeněk Bakala. Otevře se ještě někdy Lahůdkářství Jan Paukert?

11. duben 2015
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer s nostalgií vzpomíná na zlatá léta legendárního Lahůdkářství Jan Paukert. Dnes je toto místo zavřené kvůli nečistotě a myšímu trusu a majitel se navíc zřejmě potýká s insolvencí.

Vždycky, když jsem v minulosti šel po Národní třídě a míjel slavné Lahůdkářství Jan Paukert, neodolal jsem a zastavil se na dva skvělé obložené chlebíčky a decinku žernoseckého.

Kromě nejlepších dobrot v Praze tu bylo vždy i hodně jiných atrakcí. Jen tak na stojáka jste tam při troše štěstí mohli potkat herce, kteří si sem zaskočili z protějšího Národního divadla na svačinu. Také jsem tam jednou přistihl miliardáře Bakalu, jak si pochutnává na nějaké pochoutce v době, kdy byl „jen pouhým milionářem“. Cupitaly tam také dámy v kožichu a vysokým hláskem si nechaly ukrajovat šunku od kosti.

Pravidelně sem zabloudili profesoři z nedaleké Akademie múzických umění a usmívali se nad odpolední sklenkou vína, zatímco vedle nich se kolébali rozcuchaní docenti z Akademie věd. Většinou ukusovali plátky vyzrálého sýra a také studenou kachní paštičku s mandlemi.

Čtěte také

Vždy, když jdu kolem, vzpomenu si, že jsem měl tu čest potkat potomka slavného Jana Paukerta, v té době už staříka, který byl přítomen definitivnímu prodeji prestižního lahůdkářství novému majiteli.

Kam se poděla dobrá pověst slavného podniku?

Od té doby se hodně změnilo. Dnes je v mých očích pověst podniku značně pošramocena. Věhlasné lahůdkářství bylo před několika týdny z hygienických důvodů zavřeno státní inspekcí. Pak jsem zase četl, že s podnikem zahájil soud insolvenční řízení. Dnes jsem telefonoval na všechna čísla, ale byla nejspíš zrušena. Jeden z nejslavnějších domů s delikatesami z roku 1916, který zásoboval dokonce i rodinu T. G. Masaryka, dnes nemá peníze na nájem.

Lahůdkářství Jan Paukert bylo zavřeno kvůli špíně a myšímu trusu

Jan Paukert, kterého si osobně pamatuji, zemřel v požehnaném věku 91 let. Věřím, že se určitě dobře stravoval. Jenže je tu ta žaloba za údajnou insolvenci a teď ještě podnik zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce kvůli nečistotě. Všichni Paukertové se musejí obracet v hrobě, kam dospělo jejich dobré jméno.

Jenže já bych si někdy rád dal jejich vynikající obložený chlebíček, který pro náš svět vymyslel sám Jan Paukert. Kdy to bude? To je teď nejspíš ve hvězdách.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio