Přispějte na opravu ‚Suchoje‘ a budete mít fotku na křídle, nabízí pilot Marek Hyka

Před necelými pěti lety vybojoval akrobatický pilot Marek Hyka zlato na mistrovství světa, dnes patří mezi pouhé tři české zástupce v nejprestižnější kategorii „Unlimited". Přes nesporný um a úspěchy přesto může letos udělat za svojí kariérou nechtěně velkou tečku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Hyka a jeho vysněný stroj ruské výroby, který létá až 450 milometrů v hodině

Marek Hyka a jeho vysněný stroj ruské výroby, který létá až 450 milometrů v hodině | Foto: www. studio100.cz

Nemá totiž aktuálně finance na rekonstrukci stroje, se kterým by opět mohl prohánět světovou elitu. A sehnat peníze na akrobatické létání nepatří zrovna v Česku k těm nejsnazším úkolům.

„U lítání jsem s tátou na letišti od malička. Vždycky bylo nádherný pohybovat se ve vzduchu,“ říká Marek Hyka, jehož celoživotní motto zní: „Cokoliv dělám, dělám naplno. Buď se dostanu nahoru, nebo ne."

Za svým snem stát se špičkovým akrobatem šel od klukovských let v práškovacím Čmeláku. To se mu nakonec sice podařilo, ale ani medaile z vrcholných evropských a světových akcí mu nezaručují dlouhodobě klidnou sportovní přípravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akrobatický pilot Marek Hyka pořádá sbírku na opravu legendárního letadla a za příspěvek nabízí fotku na křídle i mnoho dalších odměn

„Od té doby, co jsem v kategorii Unlimited, se mi nedaří s technikou. Na tom už váznu několik let, když se mi na letounu EXTRA R41 porouchal motor,“ popisuje rodák z Mělníka své dlouhodobé technické problémy, které letos vyústili ve snahu přejít na nový stroj Su-31 M.

Ten je několik let zakonzervován v Leteckém akrobatickém centru v Moravské Třebové. Sehnat ale finance na rekonstrukci ruské vzdušné formule o rychlosti až 450 km/h není rozhodně snadné.

„Postupně na tom propadly nějaké věci, ať jsou to hadice, nebo vrtule, která se musí dát do generální opravy,“ prozrazuje Hyka, kam přesně by rád cílil peníze z projektu, který vznikl v jeho hlavě a jmenuje se hravě Air Face One.

Za příspěvek 350 korun v něm pomůžete nejen českému reprezentantovi do vzduchu, ale budete dokonce při tom. Vaše fotka bude totiž od té doby na křídle legendárního Suchoje a získáte i celou řadu dalších odměn, které mohou mít podobu i samotného letu v akrobatickém speciálu.

„Cílová částka je 250 tisíc, což je základ na pokrytí nejdůležitějších částí letounu.“ Marek Hyka ale dobře ví, že většinu finančních prostředků si bude muset sehnat sám od sponzorů. Na projektu Air Face One ho ale láká v první řadě něco jiného.

Také Marek Hyka dává do své letecké vášně maximum času a vlastních finančních prostředků | Foto: Michal Jurman

„Získání si lidí, fanoušků a zapojení veřejnosti do celého dění. Chystáme se v reprezentaci udělat dny otevřených dveří, kde s námi lidi budou debatovat a za nějakou slevu se i svezou. Předvedeme jim i letouny ve vzduchu, takže budou mít svůj vlastní letecký den,“ potvrzuje Marek Hyka vizitku velkého vizionáře.

Projektem Air Face One nemyslí ani tak na sebe, jako spíše na rozvoj akrobatického létání obecně a také na vytvoření jakési fanouškovské základny tohoto kdysi tak u nás úspěšného sportu.

„Trošku vizionář jsem, ale hlavně mě baví komunikace s lidmi. Alespoň se něco dozvědí a začíná taková osvěta našeho sportu. To mi přijde hodně zajímavé,“ usmívá se navzdory aktuální letecké nejistotě Marek Hyka.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme