Pražská soudkyně přišla o funkci kvůli průtahům, zdržovala stovky kauz

Soudkyně Jarmila Hošková z Obvodního soudu pro Prahu 5 končí ve funkci. Odvolal ji kárný senát Nejvyššího správního soudu kvůli průtahům řízení. Celkem šlo přibližně o tři stovky případů. Ve většině nečinnost soudkyně trvala několik měsíců, v pěti desítkách kauz přesáhla rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle kárného senátu Hošková zaviněně porušila své povinnosti a ohrozila důvěru v soudcovský stav.

"Nezjistili jsme, že by se její situace vymykala situaci ostatních soudců z civilního úseku obvodního soudu," uvedl předseda senátu Radislav Havelec v odůvodnění verdiktu.

Podle mluvčího Obvodního soudu pro Prahu 5 podal kárnou žalobu na soudkyni její nadřízený. Jarmila Hošková se hájila tím, že za průtahy mohla špatná práce soudní kanceláře, to se ale podle kárného senátu neprokázalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kárný senát odvolal pražskou soudkyni kvůli průtahům. Jednání senátu sledovala Vlasta Gajdošíková

Své odvolání považuje Hošková za nespravedlivé. Jiní soudci se podle ní provinili hůř než ona, a přesto ve funkci zůstali.

„Mám za to, že kárný senát dobře věděl, že v normálních podmínkách jsem schopná normálně pracovat, a pokud by byly problémy, tak se na ně jistě přijde dříve než za 20 let," poznamenala odvolaná soudkyně.

„Mám za to, že kárný senát dobře věděl, že v normálních podmínkách jsem schopná normálně pracovat, a pokud by byly problémy, tak se na ně jistě přijde dříve než za 20 let," poznamenala odvolaná soudkyně.

Hoškové přitížilo i to, že už jednou byla za průtahy potrestána. Podle kárného senátu to ale nevedlo ke zlepšení její práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

K verdiktu kárného senátu se vyjádřil viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad

První viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad verdikt senátu nezpochybňuje, upozorňuje ale na přetíženost soudců.

„Tento konkrétní případ je extrémní záležitost, dobře na to Nejvyšší soud reagoval svým rozhodnutím, Ale je tady mnoho jiných řízení, která rovněž trpí průtahy, a to z toho důvodu, že je justice poddimenzovaná, a to jak ve vztahu k zaměstnancům, tak ve vztahu k penězům, které se do justice dávají. Chce to řešit od jádra a ne tím, že se začnou masivně podávat kárné žaloby,“ míní Novosad.

Odvolání z funkce je nepřísnějším postihem, který může kárný senát uložit. Jedinou možností obrany je ústavní stížnost, která ale nemá odkladný účinek.

Naposledy kárný senát letos v únoru zbavil funkce soudce Romana Čonku z Obvodního soudu Prahy 6. Údajně manipuloval se spisy a účelově protahoval trestní řízení.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme