Český aeroholding chce prodat zbývající akcie Českých aerolinií

Český aeroholding chce prodat zbytek akcií Českých aeroliní soukromníkům. Informaci, kterou přinesl server iDnes.cz, potvrdil Radiožurnálu mluvčí státní společnosti Jakub Puchalský. Plán by musela odsouhlasit vláda i největší akcionář Korean Air.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Puchalského jde zatím jen o záměr, o případném prodeji akcií se bude ještě jednat.

„Vedení Českého aeroholdingu bude záměr nejdříve detailně diskutovat se zástupcem akcionáře, s ministerstvem financí. Následně takový krok podléhá i souhlasu vlády a druhého největšího akcionáře, Korejských aerolinií,“ řekl mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměr Českého aeroholdingu prodat zbytek akcií ČSA okomentoval analytik Petr Kováč

Šéf Českého aeroholdingu Václav Řehoř v médiích uvedl, že by stát neměl podnikat v tak konkurenčním oboru, jako je letecká doprava. Dodal, že prodej akcií s ministerstvem financí dosud společnost nekonzultovala.

"Prodej podílu v ČSA je představa managementu Aeroholdingu, není to názor ministerstva financí - i když perspektivně nemůžeme prodej minoritního podílu vyloučit. Bude záležet na strategii ČSA a hodnotě podílu," odpověděl v SMS zprávě na žádost o stanovisko ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

ČSA - vlastnická struktura | Foto: Český rozhlas

Aeroholding drží v ČSA po nedávném převzetí 34 procent akcií soukromou společností Travel Service zhruba 19procentní podíl. Travel Service, který se jeví jako nejvhodnější kupec, se ale k případné transakci odmítl vyjádřit.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Český Aeroholding sanovat podporou 152 milionů korun. V letošní letní sezoně ČSA počítají s provozem 17 letounů. Hlavní část flotily tvoří devět letadel Airbus A319, dále dopravce provozuje jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme