S příbuznými obětí havárie Germanwings navštívila Alpy i podvodnice

Místo tragické havárie letadla německých aerolinek Germanwings ve francouzských Alpách na náklady letecké společnosti dvakrát navštívila žena, která se podle všeho vydávala za příbuznou jedné z obětí. Případ možného podvodu již podle agentury DPA prošetřuje německá policie, na kterou se obrátily aerolinky Lufthansa, pod které Germanwings patří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní pokládají květiny k památníku obětem leteckého neštěstí ve francouzských Alpách

Příbuzní pokládají květiny k památníku obětem leteckého neštěstí ve francouzských Alpách | Zdroj: Reuters

Lufthansa označila kauzu s falešnou příbuznou za politováníhodnou výjimku a uvedla, že zvažuje právní kroky. Dále případ mluvčí společnosti odmítl komentovat.

Žena tvrdila, že je sestřenicí jedné ze dvou zahynulých učitelek halternského gymnázia. Při havárii zemřelo také 16 studentů této německé školy.

Na místo tragédie se podle webu halternerzeitung.de vypravila na náklady Lufthansy celkem dvakrát v doprovodu tří osob, jednou bezprostředně po nehodě a podruhé během Velikonoc. Využila mimo jiné i pomoc psychologů, kteří příbuzným obětí během cesty pomáhali.

Záchranáři na místě havárie airbusu společnosti Germanwings ve francouzských Alpách | Foto: Reuters

Při posledním letu ale Lufthansa pojala podezření, že by žena mohla být podvodnicí. Na redakci portálu halternerzeitung.de se ve středu obrátil otec učitelky, kterou žena označila za svou sestřenici. Podle něj nešlo o příbuznou a ani známou dcery.

Na místě dopadu letadla začal úklid

Na místě dopadu letadle ve francouzských Alpách dnes mezitím začaly odklízecí práce. Těla obětí a jejich osobní věci byly z místa odvezeny už dříve.

Společnost Lufhansa odklízením pozůstatků letecké katastrofy pověřila francouzskou firmu Belfor, která se specializuje na úklid po neštěstích. Mluvčí aerolinií Boris Ogursky uvedl, že práce by mohly trvat šest až 18 měsíců. Kvůli možnému zamoření oblasti kerosinem budou prý třeba odebrat a analyzovat i vzorky půdy. K výši předpokládaných nákladů se Ogursky nevyjádřil.

Nehodu, při které v březnu zahynulo všech 150 lidí na palubě, podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý pilot. Podle francouzské prokuratury využil odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se uzamknul a záměrně zahájil klesání, které skončilo nárazem do hor. Následné vyšetřování ukázalo, že pilot trpěl psychickými problémy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme