Před 20 lety dorazily do Česka hypotéky. Úrokové sazby byly 15 procent

Hypotéky v Česku slaví dvacet let. První licenci na poskytování půjček na bydlení získala v roce 1995 Českomoravská hypoteční banka. Tehdy si o úvěr zažádalo okolo 150 lidí. Od té doby banky půjčily klientům zhruba jeden a půl bilionu korun. Za větším zájmem stojí i úrokové sazby, které jsou v současnosti historicky nejnižší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jedním z prvních klientů, který si zažádal o hypotéku, byl i Viktor Walzel. Z vypůjčených peněz si postavil řadový rodinný domek. Úrokové sazby byly tehdy kolem 15 procent.

„Bylo to úplně v počátcích, takže nikdo nevěděl, co po mně požadovat, nikdo neměl žádnou historii, kam by se dalo podívat. Takže to byla taková divoká doba na tohle. Bylo to opravdu složité a vleklo se to třeba dva měsíce,“ vzpomíná na počátky hypoték v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hypotéky v Česku slaví dvacet let. Tématu se věnuje Zuzana Švejdová

Zatímco ke konci devadesátých let trvalo vyřízení hypotéky několik týdnů až měsíců, dnes na celý proces stačí jen pár dní.

Ne každý si ale tehdy mohl půjčku dovolit - měsíční splátka byla v průměru okolo 13 tisíc korun, tedy více než dvě třetiny příjmů domácností. Typickými klienty proto byli hlavně podnikatelé.

Úvěr nebyl pro každého

„Tehdy museli mít lidé naspořeno více vlastních prostředků, a byli to především opravdu movitější lidé, protože banka se chtěla samozřejmě jistit a jen tak někomu úvěr neposkytla,“ potvrzuje hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

„Banka si musela mnohem více hlídat, komu vlastně půjčuje, a logicky jí záleželo na tom, aby půjčovala jenom lidem, kteří mají stabilní příjmy a vysoké příjmy.“

Lidé navíc měli obavy, jestli vysoké splátky budou schopni splácet. Podle ředitele společnosti Golem finance Libora Ostatka, který stál u zrodu prvních hypotečních úvěrů v Česku, je dnešní přístup klientů k půjčkám naprosto odlišný. Potvrzují to i aktuální čísla.

„Počet těch lidí byl relativně směšný, řádově se poskytlo kolem 150 až 200 hypoték. Jen pro srovnání - za prvních 5 let hypotečního bankovnictví se poskytlo něco kolem 20 miliard hypoték. Teď, jenom za první čtvrtletí roku 2015, se poskytne 35 miliard,“ srovnává Ostatek.

Dnes má hypotéku víc než půl milionu Čechů

Hypotéka se zkrátka stala běžným prostředkem financování bydlení. Aktuálně ji má víc než půl milionu lidí. Pro financování si mohou vybrat z nabídek 15 bankovních domů. Za větším zájmem stojí hlavně nízké úrokové sazby.

„Sazby by ještě mohly klesnout, protože teď funguje faktor konkurenčního boje - jarní sezony, konkurence na trhu a samozřejmě boj o klienta. Takže ideální doba na koupi nemovitosti, protože ceny se pomalu začínají zvedat,“ dodává Libor Ostatek.

Hypotéky přitom nemusí ulehčit jen koupi vlastního bydlení, Češi si stále častěji pořizují nemovitosti i za účelem dalšího pronájmu. Na investici se v současnosti kupuje až 30 procent bytů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme