Třetina Poláků i po pěti letech vidí za tragédií ve Smolensku spiknutí

Před pěti lety prožilo Polsko jeden z nejtragičtějších dnů své historie. V troskách vládního letadla Tu-154 u ruského Smolensku zemřela skoro stovka nejvyšších vládních a vojenských představitelů státu, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Na záznamu z černé skříňky letounu automat varuje pilota před překážkou a vybízí ke zvýšení letové hladiny. Jsou slyšet výkřiky a hluk nárazu.

„Je to tragédie, která přesahuje naši představivost,“ prohlásil před pěti lety Piotr Paszkowski, mluvčí ministerstva zahraničí, který jako první oficiální představitel informoval o havárii polská média.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko si připomíná 5. výročí smolenské tragédie. Mluvil o tom varšavský zpravodaj Vít Pohanka

Podle oficiálního vyšetřování jsou na vině piloti, kteří neměli za špatného počasí přistávat. A také dva ruští letečtí dispečeři, kteří neměli přistání povolit.

Třetina Poláků si ale podle nedávného průzkumu i po pěti letech myslí, že tragédie mohla být dílem nějakého spiknutí.

Dramatický zvukový záznam zachycující poslední sekundy letu našel svou cestu do médií i na internet. Den před dnešním výročím se hlavní vojenská prokuratura ve Varšavě rozhodla ke zveřejnění přepisu rozhovorů v kabině i se znaleckými posudky.

Spekulace o příčinách havárie tím ale podle všeho nerozptýlí. Nenapomáhá tomu ani skutečnost, že Rusko dodnes nevydalo Polsku trosky letadla a tvrdí, že nemůže vyšetřování ukončit, protože Varšava nespolupracuje.

U Smolenska ztratilo Polsko řadu politických i armádních špiček | Foto: ČTK

Zvětšit mapu

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme