Americký dolar dál posiluje. Zdražuje to dovoz ropy, plynu i elektroniky

Dlouhodobě posilující dolar zdražuje pro Českou republiku především dovoz ropy a ropných produktů. Včera dolar proti koruně opět zpevnil na 25 korun 70 haléřů za dolar. Na stejné hladině je zatím kurz i dnes dopoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar

Americký dolar | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dolar posiluje už delší dobu. V pozadí čtvrtečního pohybu stojí slova amerických centrálních bankéřů, kteří tvrdí, že musí s předstihem reagovat na data o vývoji ekonomiky a musí začít včas zvyšovat úrokové sazby. Proto nevylučují, že sazby zvýší už během příštích dvou měsíců.

Takové prohlášení americké centrální banky leckoho překvapilo, protože se všeobecně předpokládalo, že ke změně sazeb dojde později. Obchodníci na devizovém trhu proto zareagovali rychlými nákupy dolaru.

Vyhlídka růstu úrokových sazeb ve Spojených státech dál zvětšuje rozdíl mezi rostoucími výnosy amerických dluhopisů a klesajícími výnosy v eurozóně. Analytici předpokládají, že dolar bude dál posilovat, a především euro bude dál ztrácet, takže se mohou dostat na paritu jedna ku jedné. A může to být rychleji, než se čekalo.

Exportéři do dolarových oblastí se však mohou radovat. Když své tržby konvertují ve druhé polovině roku, za dolar asi dostanou více než 27 korun.

Na druhé straně ale dovoz zboží placeného v dolarech zásadně podraží. A to zejména v situaci, kdy Česká národní banka drží slabší kurz koruny vůči euru a evropská měna už delší dobu oslabuje k dolaru.

Za dolary se k nám dováží především ropa, plyn a některé druhy elektroniky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme