Před 45 lety se rozpadli Beatles. Ze čtyř 'Brouků' žijí a tvoří už jen Ringo a Paul

Nebylo to úplně nečekané, ale pro fanoušky Beatles to byla přece jen rána. Před 45 lety 10. dubna 1970 oznámil Paul McCartney, že odchází ze skupiny a ta se definitivně rozpadla. Cesty čtyř slavných muzikantů se rozešly. Všichni ale pokračovali v sólové kariéře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

The Beatles (1964)

The Beatles (1964) | Zdroj: Wikimedia Commons, Library of Congress | CC0 1.0,©

John Lennon tvořil po rozpadu Brouků spolu se svou novou manželkou Yoko Ono. Založili skupinu Plastic Ono Band a různými happeningy protestovali proti válkám.

Poté se přestěhovali do New Yorku, kde Lennon vytvořil a vydal čtyři alba. 8. prosince 1980 ho před domem Dakota, kde bydlel, zastřelil duševně nemocný Mark David Chapman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 45 lety se rozpadli Beatles. Jak si vedli členové skupiny potom a co dnes dělají zbylí dva ze slavných „Brouků“, zjišťoval Pavel Novák

Čtyři roky po smrti Johna Lennona vyšlo ještě album Milk and Honey s nedokončenými skladbami. V roce 1994 dala Yoko Ono Paulu McCartneymu demosnímky, které Lennon nahrál. Zbývající členové Beatles dopracovali a nazpívali skladby Free As a Bird a Real Love a vydali je na albech The Beatles Anthology 1 a 2.

George Harrison se už za existence Beatles stal velkým příznivcem hnutí Hare Krišna. Po rozpadu skupiny vydal velmi úspěšné album All Things Must Pass s hitem My Sweet Lord, který opěvoval právě boha Krišnu.

Pak vydal několik dalších sólových alb a v 80. letech i dvě, na kterých spolupracoval například Royem Orbisonem nebo Bobem Dylanem. Zemřel v listopadu 2001 na rakovinu plic.

Rock´n´rollová skupina The Beatles vznikla v roce 1960 v anglickém Liverpoolu. Jejími členy byli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a od roku 1962 Ringo Starr. Přestože se kapela po deseti letech rozpadla, dodnes patří mezi nejúspěšnější v dějinách.

Bubeník skupiny Ringo Starr si stále užívá hudebního výsluní. Právě vydává nové album Postcards from Paradise. Od rozpadu Beatles má na svém kontě několik úspěšných desek. Prosadil se ale také v několika filmech jako herec.

Třeba v Lisztomanii, kde si zahrál malou roli papeže. Ve filmu Caveman z roku 1981 dostal dokonce hlavní roli Atuka, muže z doby kamenné. V tomto akčním filmu bylo velmi málo textu a Ringo hrál spíš mimikou a gesty.

Dne 18. dubna se Ringo Starr dočká uvedení do rock´n´rollové síně slávy v Clevelandu. Jak říká na videovzkazu fanouškům na svém webu, přes léto si chce odpočinout a pak v říjnu vyrazí na turné s písničkami z nového alba po Spojených státech a Kanadě.

Koncerty stále vyprodává také Paul McCartney. Vydal řadu sólových desek. Skládá kromě písniček i vážnou hudbu - třeba Liverpoolské oratorium. Zahrál si i na koncertu v Praze v červnu 2004.

Paul McCartney je vegetarián a ochránce zvířat. Na půdě Evropského parlamentu před pěti lety vyzýval k tomu, aby se Evropané na jeden den v týdnu vzdali masa.

Kdybychom podle McCartneyho nechovali tolik krav, ovcí a dalších zvířat, která vypouštějí metan, bylo by méně skleníkových plynů v atmosféře.

Aktuálně se Paul McCartney chystá do Japonska a Jižní Koreje se show Out There. Na konci května přijede i do Evropy.

Členové Beatles po rozpadu kapely v roce 1970 | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme