Technicky Slavia na Spartu nestačí, v derby bude sázet na zarputilost

Role lovné zvěře a lovce jsou před zítřejším derby pražských „S“ jasně dané, tedy aspoň podle postavení v tabulce a současné síly obou kádrů. Roli mohou hrát i četné absence na straně Slavie, od které se čeká rozhodně méně fotbalové krásy a invence než od Sparty, i když to v minulosti často bývalo spíš opačně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Škoda, nejlepší střelec ligy a největší zbraň Slavie

Milan Škoda, nejlepší střelec ligy a největší zbraň Slavie | Zdroj: ČTK

„Hrajeme trošku jinak, ale také tak, jak nastaví trenéři proti týmům, se kterými hrajeme. Záleží na tom, kdo přijede nebo kam jedeme. Podle toho se dělá taktika,“ nechce odkrýt plány svého týmu brankář Slavie Martin Berkovec.

V minulosti Slavia v derby často sázela na techničtější projev, i když ne vždycky s tím uspěla a poměrně často ji Sparta dokázala porazit svou zarputilostí. Teď je právě tahle vlastnost tím, na co v nejslavnějším českém zápase sázejí hlavně slávisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svízelnou situaci Slavie před derby zmapoval reportér ČRo Jan Kaliba

Přidávají se i problémy se sestavou. Po karetním trestu se sice vrací Gruzínec Kenija, ale jeho místo mezi hříšníky se zákazem startu přebírá hbitý Vukadinović. Nejistý je i start dalšího ofenzivního krajního hráče Zmrhala.

„Co si pamatuju, tak Slavia byla technické mužstvo. Teď máme mladou zálohu, takže nepřehráváme soupeře. Hrajeme to, na co máme, a snažíme se z toho udělat co nejvíc,“ říká Milan Škoda, který je schopný využít jednoduché nákopy považované ve fotbale spíše za nouzovou variantu.

Slávisté oproti minulým letům také mnohem více sázejí i na tvrdost v osobních soubojích, jak ukázali třeba minulý týden proti Bohemians.

Slavia má kromě nejlepšího ligového střelce Škody také žlutými kartami nejtrestanějšího fotbalistu soutěže - devět jich kromě slávisty Baéze utržil už jen teplický Ljevaković. I celkově patří červenobílí co do počtu karet a faulů do trestanější poloviny ligových týmů.

Na Spartě tuhle slávistickou proměnu posledních let pochopitelně zaznamenali, jsou na ni přichystaní a konec konců i chápou, proč k ní došlo. „Tak to ve fotbale bývá. Možnost udržet stabilnější kádr po větší dobu s sebou nese i větší sehranost a kvalitu,“ ví kouč letenských Vítězslav Lavička.

Trenér Sparty ale zároveň tuší, že opatrnosti není nikdy dost, zvlášť před derby, které už ho jednou z trenérské funkce ve Spartě smetlo, a i přesto, že možná ještě větší problémy než s ofenzivou mohou mít slávisté se složením středu obrany.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme