Setkání s mimozemským životem by mohlo přinést zklamání, upozorňuje Jan Palouš

Důkazy o mimozemském životě bychom měli mít do 20 let, uvádí se ve zprávě NASA. Jan Palouš, viceprezident Mezinárodní astronomické unie, je však spíš skeptický, jak ostatně připouští ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Jsem opatrnější,“ tvrdí Jan Palouš. Uznává sice, že zkoumání v astrofyzice jde mílovými kroky vpřed, ale důkazy o životě mimo Zemi stále neexistují. A nemůžeme prý ani garantovat, že je někdy najdeme. „I když naděje tu je,“ připouští. Optimismus NASA je tedy podle něj přece jen opodstatněný, a to především kvůli využívání nových technologií.

„Hledání života bude spočívat v pátrání po jednodušší formě než je náš život,“ přibližuje Jan Palouš. Náš komplexní život je podle něj podstatně složitější než takový, který hledáme ve vesmíru. A právě ten podle jeho slov změnil atmosféru Země.

Čtěte také

„Z dosud objevených planet ve vesmíru je asi 10 % podobných Zemi. A na některých z nich by mohla být kapalná voda,“ popisuje Jan Palouš. Přitom právě ta je jedním z předpokladů života.

Jan Palouse se obává, že případné setkání se životem ve vesmíru by nám mohlo přinést zklamání. „Život bude mít jiné formy, nebudou to lidé,“ domnívá se. Od případného dalšího života ve vesmíru nás navíc dělí obrovská vzdálenost: „Kdybychom chtěli doletět hvězdoletem k nejbližší hvězdě, letěli bychom 100 tisíc let.“

Jan Palouš, viceprezident Mezinárodní astronomické unie

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.