Fico opět vytáhl do boje s novináři. Slovenský týdeník žaluje za články o rodině

Slovenský premiér Robert Fico si zřejmě libuje v soudních sporech s novináři. Aktuálně jeden sice prohrál, ale dnes oznámil, že chystá další. A to přesto, že před časem vyhlásil na soudní žaloby proti médiím amnestii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Robert Fico se chce nejnověji soudit s bulvárním týdeníkem Plus 7 dní. Premiérovi se nelíbí dva články, které se týkají jeho rodiny.

V březnu týden přišel s informací, že Ficova žena zneužívala vládní vozidlo a ochranku k jakési soukromé taxislužbě. Nejnovější vydání časopisu pak přináší článek o synovi premiéra, jenž měl údajně získat zaměstnání v prestižní auditorské firmě, která vyhrává i tendry ve státní sféře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším sporu slovenského premiéra s médii informoval zpravodaj Petr Vavrouška

Podle Roberta Fica jsou to vymyšlené příběhy. Upozornil, že v auditorské firmě není jeho syn nastálo, ale jde jen o půlroční stáž. Předseda vlády si také stěžuje, že ho novináři nezeptali, jak se věcí skutečně mají, a nelíbí se mu ani zveřejnění synovy fotografie.

Šéfredaktor periodika ale oponuje, že všechna fakta v článku jsou pravdivá. K fotografii pak dodává, že premiérův syn je plnoletý. Fico si přesto trvá na svém a chystá žalobu na ochranu osobnosti.

Není to poprvé, co se slovenský premiér bude soudit. Teprve před pár dny skončil jeho osm let trvající spor se stejným týdeníkem. Šlo o komentář, který se týkal setkání Roberta Fica s tehdejším libyjským vůdcem Kaddáfím.

Schůzka státníků tehdy trvala půl hodiny, pak spolu ještě mluvili asi pět minut mezi čtyřma očima. Na dotaz redaktorky televize TA3, o čem, Fico odpověděl, že to bylo o boji proti světovému imperialismu. Na základě toho pak týdeník Plus 7 dní napsal komentář, který se premiérovi nelíbil.

Válečná sekera nezůstala zakopaná dlouho

Robert Fico žádal odškodné v přepočtu milion korun, ale soud nakonec rozhodl, že novinář měl na nadsázku právo.

Před lety také Fico zažaloval nejznámějšího slovenského kreslíře Martina Šútovce alias Shootyho. Ten nakreslil v jednom z politických vtipů premiéra bez páteře a slovenský předseda za to chtěl vysoudit rovněž o milion. Ani v tomto sporu neuspěl.

V roce 2012 nicméně Robert Fico přišel se vstřícnou nabídkou vůči slovenským novinářům. Pozval je na šampaňské a slíbil jim, že už se s nimi nebude soudit, protože ho to stojí hodně času a energie. Jak ukazují poslední dny, teď mu došla trpělivost a válečná sekera byla zřejmě opět vykopána.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme