Evropa se pouští do boje s největšími zvířaty ze Silicon Valley

10. duben 2015

Evropa byla vždycky nakloněnější regulaci průmyslu než Spojené státy. V posledních letech se to projevuje hlavně na poli technologických firem, v rozepřích s Amazonem, Applem, Facebookem či Googlem. Vliv Silicon Valley se rozpíná po celém světě, Evropa si ale o takřka monopolním postavení některých firem myslí své.

Facebook má už takřka tradičně problém s dodržováním zákonů týkajících se soukromí jeho uživatelů. To alespoň tvrdí zástupci hned několika evropských zemí. První obvinění přišlo z Belgie. Belgická agentura pro ochranu osobních údajů tvrdí, že Facebook na internetu sleduje lidi, kteří na síti nemají účet, čímž porušuje evropské zákony. Postupně se ke stížnostem přidali zástupci Německa, Španělska, Itálie a Holandska. Nyní navíc Facebook čelí ve Vídni skupinové žalobě 25 tisíc uživatelů. Krom porušování evropských zákonů obžaloba napadá údajnou spolupráci sociální sítě s americkou Národní bezpečnostní agenturou. Facebook tvrdí, že žádné evropské zákony neporušil.

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová oznámila, že v rámci jedné ze svých priorit – zavedení jednotného digitálního trhu – si chce Evropská komise posvítit na společnosti jako Amazon nebo Netflix. Trnem v oku komise má být fakt, že tyto společnosti nabízejí v různých státech EU značně rozdílné ceny.

Problémy s evropskými zákonodárci se nevyhýbají ani Applu. Ten už je zvyklý na dlouholeté boje o údajné daňové úniky, nyní se na něj z naší strany Atlantiku navíc řítí antimonopolní vyšetřování týkající se Applem loni zakoupené streamovací služby Beats Music, jejíž spuštění se každým dnem blíží. Evropským regulátorům se nepozdávají dohody, které Apple v rámci příprav služby uzavřel s labely. Možná prý nekale znevýhodňují konkurenci.

Dlouhodobě největším ohniskem sváru mezi Silicon Valley a Evropou je však Google, který už loni musel začít v Evropě dodržovat takzvané právo na to být zapomenut. Vyhledávač má ze svých kolegů v Evropě zdaleka největší podíl trhu ve svém segmentu, až 90 procent. Podle Evropské komise své dominantní pozice zneužívá. Google prý ve svých výsledcích znevýhodňuje odkazy svých konkurentů, a v některých případech prý dokonce i krade jejich obsah. Evropský parlament proto dokonce na konci loňského roku schválil nezávaznou rezoluci navrhující rozštěpení Googlu.

03358163.jpeg

Kromě historicky výraznější tendence evropských politiků k regulaci možná v souboji, který Silicon Valley svádí s Evropou, hrají roli sponzorské dary politikům. Ve Spojených státech se totiž během posledních let staly technologické společnosti jedněmi z největších dárců finančních prostředků pro politické účely. Snad i to vysvětluje větší ochotu amerických politiků nechat technologickým gigantům volnou ruku.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.