Chrám sv. Víta bude mít nové varhany, sbírku zahájili držitelé klíčů ke klenotům

Nejvyšší představitelé státu, kteří jsou držiteli klíčů ke korunovačním klenotům, se sešli v pražské katedrále sv. Víta. Za hudebního doprovodu přišli podpořit do katedrály výstavbu nových varhan. Zahájení národní sbírky se nezúčastnil pouze šéf Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové varhany by mohly v 21. století ukončit dostavbu katedrály

Nové varhany by mohly v 21. století ukončit dostavbu katedrály | Zdroj: ČTK

„V katedrále funkční varhany jsou. Jsou to Mölzerovy varhany z 30. let a je to dobrý nástroj. Svou kapacitou a svými možnostmi ovšem nenaplňuje katedrálu tak, jak by bylo vhodné,“ popsal děkan svatovítské katedrály a dómský farář, Ondřej Pávek.

Proto se v pražském chrámu sešlo šest držitelů klíčů od korunovačních klenotů a slavnostně zahájili projekt nových varhan pro katedrálu.

„Jsme zde jako držitelé klíčů v takové té důležité roli, abychom naplnili tento odkaz a symbolicky katedrálu otce vlasti dokončili, protože chrámový prostor, především za Alpami, bez varhan je nemyslitelný,“ řekl na úvod pražský arcibiskup Dominik Duka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové varhany by mohly být hotové už v roce 2018, kdy bude sté výročí vzniku samostatného Československa

V kapli svatého Václava seděli v červených křeslech také premiér Bohuslav Sobotka, šéf sněmovny Jan Hamáček nebo primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Na zahájení chyběl jen předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD, který se omluvil kvůli nemoci.

Prezident Miloš Zeman ve svém proslovu vyjádřil prosbu, jakou píseň by chtěl z nových varhan poslouchat.

„Jsem nesmírně rád, že jsem dnes slyšel svoji nejoblíbenější varhanní skladbu, Bachovu fokátu A Fuga D moll. A myslím si, že bude krásné, když, až nové varhany budou instalovány, právě tato skladba zazní jako první,“ vyřkl své přání prezident.

Pražské arcibiskupství očekává, že nové varhany budou stát desítky milionů korun. Nový nástroj by tak mohl být definitivní tečkou za dostavbou katedrály.

Varhany budou hotové možná už v roce 2018, kdy bude sté výročí vzniku samostatného Československa.

Od korunovační komory mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor | Foto: ČTK

„My potřebujeme firmu, která dokáže ty varhany postavit na klíč. To znamená zakomponovat je do gotické architektury, to je pohledová, výtvarná stránka věci, a potom je to ta hudební stránka věci, aby dokázali postavit takto veliký, monumentální, dá se říct, koncertní nástroj,“ vysvětluje postup stavby nových varhan Štěpán Svoboda, který nový projekt vede.

Technickou stránku budoucího hudebního nástroje popisuje varhaník Josef Kšica: „Měl by být aspoň dvojnásobný než je dosavadní Mölzerův nástroj. Ten má čtyři a půl tisíce píšťal kolem padesáti rejstříků, takže by měl být alespoň o třetinu, polovinu nebo o celou délku větší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan svatovítské katedrály a dómský farář, Ondřej Pávek, vidí sbírku svým způsobem jako společné dílo

Na stavbu varhan může přispět kdokoliv prostřednictvím Nadačního fondu Svatovítské varhany. Už teď je na účtu kolem pěti milionů korun.

„Je to takový záměr vyhlásit sbírku, nebo spíš projekt stavby nových varhan, a pozvat k účasti na něm co nejširší veřejnost, aby to bylo jistým způsobem společné dílo. Nemá smysl na takovém místě, jako je katedrála, dělat něco za účasti jednoho dvou subjektů, jako téměř soukromý podnik, ale aby to byla věc, kterou pokud možno hodně lidí vezme za svou,“ vysvětlil Ondřej Pávek.

Odhadované náklady na varhany můžou dosáhnout částky až kolem 70 milionů korun.

„Já vím, že se to rozpětí pohybuje mezi 55, případně 70 miliony korun. Nebudeme dělat megalomanské varhany,“ odhadl cenu nástroje pražský arcibiskup Dominik Duka.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme