Domov pro lidi s autismem v Merklíně získal díky speciální kampani peníze na studnu

10. duben 2015

Domov Radost v Merklíně na Plzeňsku bude mít nový zdroj vody. Ten původní v roce 2013 nenávratně poškodily povodně, což omezilo fungování a ohrozilo existenci unikátního zařízení pro lidi s autismem. Před rokem proto spustila Diakonie Západ netradiční kampaň s názvem H2Óda na Radost.

Díky této kampani se podařilo získat potřebných 700 tisíc korun na novou studnu. Dobrovolníci prodávali balenou vodu na trzích, jednotlivci i organizace přispívaly finančními dary.

„Vrt na Domově Radost prošel zkušební fází, kdy jsme zkoušeli, jak moc je vydatný a jakou má kvalitu vody. Teď probíhají administrativní procesy, které zkušební vrt změní ve studnu a následně se začne stavět přípojka od vrtu Domu Radost, nová úpravna vody i čistička odpadních vod," říká Petr Neumann, ředitel Diakonie Západ, která domov provozuje.

Do konce letošního roku by měl mít Domov Radost kvalitní pitnou vodu. Nalezená voda má sice podle rozborů více železa a manganu, to ale napraví úpravna vody, se kterou se při obnově počítá.

Kampaň H2Óda na Radost skončila 31. března. Měla by na ni navázat další - jejím cílem bude získat téměř čtvrt milionu korun na novou hydromasážní vanu do Stacionáře Človíček pro osoby s postižením v Plzni.

Spustit audio