Až 100 mužů a žen chce letos přijmout policie v Plzeňském kraji

11. duben 2015

Policie v Plzeňském kraji hledá nové policisty. Během letošního roku chce do služebního poměru přijmout až 100 mužů nebo žen. Posílit by měli hlavně policii v Plzni, ale i v dalších okresech v regionu.

„Máme zájem o občany České republiky starší osmnácti let, fyzicky a psychicky způsobilé, výhodou je řidičský průkaz skupiny B. Policie ČR požaduje ukončené úplné střední vzdělání s maturitou. V době, kdy uchazeč podá přihlášku k Policii ČR, ale nemusí mít ukončené úplné střední vzdělání s maturitou, je to i s ohledem na to, že se blíží letošní maturity a můžeme oslovit maturanty tak, aby případně jejich služební poměr navazoval bezprostředně na studium středních škol. Máme možnost přijmout i absolventy vysokoškolského vzdělání, nicméně na pozice středoškolské," vysvětlil ředitel Městského ředitelství policie Plzeň Pavel Krákora.

Uchazeče čekají fyzické testy, které provádějí instruktoři služební přípravy. Dále musí projít psychologickým vyšetřením a vyplní dotazníky k určení osobnostní způsobilosti. Pokud je zájemce následně přijatý, vzniká mu po dobu tří let služební poměr na dobu určitou a projde základní odbornou přípravou ve školách ministerstva vnitra.

Podle Pavla Krákory trvá škola zhruba rok a půl, příprava policisty na jeho poslání ale trvá víceméně celý život. Policistou se stává zhruba po pěti až deseti letech.

Po dobu trvání školy dostává policista měsíční plat ve výši minimálně 15.800 korun hrubého, je mu poskytnuta také bezplatně strava a cestovní náhrady. Po ukončení studia má policista možnost požádat o převedení na třetí platovou třídu, kde je potom podle zařazení na jednotlivém územním odboru nebo městském ředitelství měsíční plat řádově okolo 20 tisíc hrubého.

Služební poměr přináší i určité výhody - je to zejména odchodné již po šesti letech a výsluhový příspěvek po patnácti letech. Výhodou jsou i jistá sociální zvýhodnění.

Zájemci o práci u policie mohou už teď zasílat přihlášky na Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje v Plzni v Nádražní ulici 2.

autor: lum
Spustit audio