Venkov zavítá do Plzně - blíží se Venkovské EXPO, tentokrát v areálu DEPA 2015

12. duben 2015

V plzeňském Depu 2015 se 17. a 18. dubna uskuteční prezentace kulturní a turistické nabídky Plzeňského kraje - Venkovské EXPO. Návštěvníky čekají zajímavosti z venkovských regionů celého kraje, místní speciality i kulturní vystoupení.

Jak řekl koordinátor projektu Jan Florian z Místní akční skupiny Český západ - Místní partnerství, nebudou chybět tipy na výlety za poznáním i kulturou: „Venkovské EXPO nabízí pozvánku za kulturními zajímavostmi a akcemi na venkově v Plzeňském kraji. Pokoušíme se představit zajímavou formou to, co návštěvníci mohou vidět, až se vypraví o víkendu do krajiny na venkov."

S jakými pozvánkami se návštěvníci setkají?

„Budou tam mít přehlídku barokních zámků, barokních zajímavostí a dalších staveb, které mohou navštívit z období baroka, ale také např. industriálních památek. Takovým příkladem je jízdárna v Tachově, která bude představena ve formě modelu. Další tip je na vycházky do krajiny, výlety, naučné stezky a řada dalších cílů," doplnil Jan Florian.

Po oba dny bude součástí celé akce i drobnější kulturní program - soubory i jednotlivci z celého kraje, hudební představení, divadla a podobně.

Chybět nebudou ani regionální speciality a lahůdky z různých koutů Plzeňského kraje, což bývá pro návštěvníky většinou velké lákadlo - letos např. pečivo, pivo a další zajímavosti, které se na venkově vyrábí a pečou.

Cílem celé akce je přitáhnout Plzeňany na venkov

„Chtěli bychom ukázat, že venkov má co nabídnout, že je blízko od Plzně a že to stojí za víkendový výlet se přijet podívat na nějakou akci, památku apod.,", láká na Venkovské EXPO Jan Florian.

Během Venkovského EXPA představí místní akční skupiny také nové publikace zaměřené na barokní památky. Pojednávají nejen o architektonické a umělecké hodnotě barokních zámků, klášterů, kostelů, soch i drobných památek v krajině, ale také o jejich historii a osudech. Připomínají i pověsti, legendy nebo skutečné historické osobnosti, které se k nim vážou.

Předloni bylo Venkovské EXPO na Světovaru, vloni na Hlavním nádraží, letos se uskuteční v plzeňském Depu. Vstup bude z Presslovy ulice a vstupné dobrovolné. Akce je součástí projektu Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015.

autor: kos
Spustit audio