Američan chystal bombový útok na vojenskou základnu v Kansasu

Americká policie dnes zadržela muže, který chystal sebevražedný bombový útok na vojenskou základnu Fort Riley v Kansasu. Informovalo o tom ministerstvo spravedlnosti. Američan, který chtěl podle úřadů útok provést jménem Islámského státu (IS), prý byl v závěrečné fázi příprav a na základnu chtěl zaútočit pomocí výbušniny umístěné v automobilu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci

Američtí vojáci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dvacetiletý John Booker chystal svůj čin několik měsíců a měl pohromadě výbušniny, k základně se mu však nepodařilo přiblížit, neboť jej dnes v Kansasu zadržela policie na základě dlouhodobého sledování.

Na tiskové konferenci o tom informoval státní zástupce Barry Grissom. Podle něj Booker natočil mučednické video, na němž vysvětloval důvod ke svému činu. Základnu Fort Riley si prý vybral, neboť je veřejně dobře známa a nachází se na ní hodně vojáků.

Booker nyní čelí obvinění z pokusu o použití zbraně hromadného ničení a podpory teroristických organizací. Hrozí mu až doživotní trest.

Přívrženců Islámského státu v USA přibývá

Americká policie v posledních týdnech řešila řadu případů lidí připravujících útoky inspirované Islámským státem.

Koncem března se například objevila před soudem trojice imigrantů ze střední Asie plánující cestu na Blízký východ i bombové útoky v USA. V polovině března byl pak obviněn veterán amerického vojenského letectva, který se chtěl přidat k IS.

Americké ministerstvo spravedlnosti dosud obvinilo přes dvě desítky osob z pokusu o vycestování do Sýrie či Iráku, kde se tito lidé chtěli připojit k islamistům. Členové IS veřejně vyzývají své stoupence v USA k útokům v odvetě za bombardování pozic islamistů vedené americkou armádou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme