Herci Dejvického divadla vytvořili inscenaci Zásek. Režíruje ji herec Ivan Trojan

Herec Ivan Trojan režíruje v Dejvickém divadle hru o lidech, kterým se zastaví výtah. Jmenuje se Zásek a premiéru má dnes večer. V Záseku se představí pětice známých českých herců, mezi nimi i Hynek Čermák nebo Martin Myšička. Společně s Ivanem Trojanem vytvořili inscenaci o lidech, kteří se ocitnou v mezní situaci a okolnosti je donutí jednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie z inscenace Zásek, kterou uvádí Dejvické divadlo v režii Ivana Trojana

Fotografie z inscenace Zásek, kterou uvádí Dejvické divadlo v režii Ivana Trojana | Foto: Dejvické divadlo

V pětici lidí, která se zasekne ve výtahu, se objeví Klára Melíšková, Veronika Kubařová, Martin Myšička, Hynek Čermák a Matěj Kroupa. Každý z nich představuje jeden typ člověka dnešní společnosti. Ve výtahu se tak ocitne vdaná žena středního věku, mladá dívka, úspěšný podnikatel, sofistikovaný muž středního věku a mladý podivín s ruksakem.

Herec Ivan Trojan, tentokrát ve funkci režiséra, zapojil do vytváření textu všechny zúčastněné herce. Některé dialogy proto vznikaly spontánně v rámci improvizace. Herci jako autoři vystupují pod pseudonymem David Doubt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Trojan v příspěvku Veroniky Sedláčkové přibližuje hlavní myšlenky za novou inscenací Zásek Dejvického divadla

„Já jsem rovnou při první čtené zkoušce předstoupil před vybrané herce a řekl jim, že nic nemám, akorát nápad. Zeptal jsem se, jestli jsou ochotní do toho se mnou jít a oni řekli, že ano. A to byl začátek. Ten nápad byl vlastně o tom, že mě zajímá nějaké omezení, díky kterému mohou vzniknout dramatické situace,“ tvrdí Trojan.

Podle něj je Zásek inscenací o lidech, kteří žijí tady a teď.

„Můj kamarád Petr Čudek četl rozhovor s jistým opavským disidentem, kde bylo psáno, že žijeme nespokojené frustrované životy v krásných časech. A já mu poděkoval, jelikož to vlastně přesně pojmenovalo téma, o kterém chceme hrát.“

Fotografie z inscenace Zásek, kterou uvádí Dejvické divadlo v režii Ivana Trojana | Foto: Dejvické divadlo

Spory mezi jednotlivými postavy propukají náhle a rychle se stupňují. V prostoru dva krát dva metry se tak střetávají protivníci a spiklenci.

„Zajímalo mě, že my si ten frustrovaný život v krásných časech vlastně děláme sami a že si to dělají i inteligentní, moudří lidé. Zajímalo mě zkoumat, proč to tak je a jaká je z toho cestu.“

Zásek Dejvického divadla je vtipná i znepokojující inscenace o lidech, které zatlačí náhlá situace do kouta a oni začnou zpytovat své svědomí.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme