Obezřetně ale s nadějí nahlíží na změny ve vztazích mezi Kubou a USA Kubánci ve Státech

Historický okamžik, průlom, nová kapitola ve vztazích. Tak se mluví o setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s kubánským lídrem Raulem Castrem na summitu amerických států v Panamě. Krátký stisk obou politiků na slavnostním zahájení může mít podle mnohých historický význam. Kubánská komunita v USA nahlíží na tyto změny s obezřetností ale i očekáváním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Panamy už přicestoval také kubánský prezident Raúl Castro

Do Panamy už přicestoval také kubánský prezident Raúl Castro | Zdroj: Reuters

V parku na Calle Ocho ve čtvrti Malá Havana, která je neoficiální metropolí kubánské komunity ve Spojených státech, vrcholí šampionát v dominu. Emoce jsou vzedmuté i bez politických debat. Měnící se poměry mezi Washingtonem a Havanou tu ale pochopitelně málokoho nechávají chladným.

70letá švadlena, která Spojených států uprchla v době největšího napětí, je kategoricky proti obnovení diplomatických vztahů. Ústupky kubánské vládě podle ní nepřinesou nic dobrého a zneuctí oběti těch, kteří v boji proti totalitnímu režimu položili život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak změny ve vztazích mezi Havanou a Washingtonem vnímá americká kubánská komunita, v Miami na Floridě zjišťovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Mladší generace vidí změny z jiného úhlu. Čtyřicátník Darcel Aguilar si klade na prvním místě otázku, co se stane dál a jak s příležitostí - hlavně kubánská vláda - naloží.

S obezřetností ale i očekáváním nahlíží na změny mladý politolog a aktivista původem z Kuby Pedro Vidal. Za hlavní výzvu považuje to, aby šanci dostala samotná kubánská společnost a po desetiletích diktatury a ekonomického živoření měla možnost postavit se na vlastní nohy.

S vládou, která stále pevně drží v rukou otěže, neumožňuje ani volnou politickou soutěž ani přístup k informacím, to podle něj nebude jednoduché.

Za šanci nicméně označuje to, že na summit v Panamě dostali pozvánku i mladí lídři z řad rodící se kubánské občanské společnosti. Aktivisté, studenti a umělci můžou tak poprvé světu ukázat, co se na ostrově odříznutém roky totality děje.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme