Propuštění pákistánského strůjce atentátů v Bombaji z vězení rozzlobilo Indii

Indii zklamalo rozhodnutí pákistánského soudu, který propustil na kauci z vězení Zakího Rahmána Lakhvího.Toho indická vláda považuje za hlavního organizátora teroristických útoků v Bombaji z listopadu 2008. Při koordinovaných atentátech zemřelo 166 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombaj, v roce 2008 tam při teroristickém útoku zemřelo 174 lidí

Bombaj, v roce 2008 tam při teroristickém útoku zemřelo 174 lidí | Zdroj: Reuters

Lakhvího stoupenci slaví, ministr indické vlády Rajnath Singh ovšem označil krok pákistánské justice za nešťastný. Podle Dillí byl propuštěný muž vojenským velitelem ilegální skupiny Laškare Tajjaba, která nejspíš způsobila krveprolití v Bombaji.

Pákistánská justice rozhodla o propuštění Zakího Rahmána Lakhvího na svobodu už v prosinci. Úřady ho ale ponechaly za mřížemi kvůli masakru na střední škole v Péšaváru. Teď ale vyšší soud nařídil okamžité propuštění militanta.

Ten měl už ve vězení nadstandardní podmínky, k dispozici měl několik obytných místností i třeba přístup k internetu.

Spojené státy a Velká Británie před časem bezvýsledně žádaly, aby Lakhví byl vydán do Indie nebo postaven před Mezinárodní soudní dvůr.

Při teroristických útocích v Bombaji zemřelo devět útočníků na místě zločinu, desátý byl popravený. Jejich pravděpodobní šéfové zatím v Pákistánu tvrdému potrestání unikají. A to přináší další napětí mezi dva tradiční asijské rivaly.

Zakiur Rehman Lakhvi na snímku z 21. dubna 2008 | Foto: Reuters

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme