Čech na startu Velké národní? Potřebuji dva až tři roky, sní Josef Váňa

Pozornost nejen sportovních fanoušků dnes přitahuje anglický Liverpool. Čtyřicet koní tam totiž vyrazí do nejtěžšího a nejslavnějšího překážkového dostihu na světě. Na trať Velké národní stejně jako v posledních letech nevyrazí ani jeden český zástupce, ale za pár let tomu možná bude jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velá národní byl do několika let mohla mít znovu českého účastníka

Velá národní byl do několika let mohla mít znovu českého účastníka | Zdroj: Reuters

„Kdysi jsem Velkou národní sledoval až tak, že jsem měl i kvalifikované koně. Ale bylo to v časech, kdy ti šéfovali komunisti. Na přípravu koně k výjezdu byl potřeba minimálně týden a rozhodnout se muselo během 2 dní. V dnešní době by to nebyl problém, ale spíš se věnujeme vydělávání peněz,“ přiznává česká dostihová legenda Josef Váňa starší.

4 míle, 3 furlongy a 110 yardů - tedy zhruba 7 kilometrů loni zvládl nejrychleji Pineau De Re, který bude na startu i dnes v 17 hodin a 15 minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Velké národní a případné české účasti ve slavném dostihu přemýšlel s Josefem Váňou starším reportér ČRo Jakub Marek

Pro český tým by účast v Liverpoolu znamenala nemalé výdaje. Velká národní je totiž hendikep a zahraniční koně vezou automaticky nejvíc kilogramů, takže by Češi nejlepším konkurovat nemohli a museli by tedy absolvovat ještě dva až tři starty v Anglii.

„Mám do budoucna myšlenku, že když starej Váňa Velkou národní jet nemohl, mohl by ji jet aspoň mladej Váňa. Potřebuju na to ještě dva až tři roky,“ nevzdává se svého snu Josef Váňa starší.

A i když je od myšlenek k realizaci ještě hodně dlouhá cesta, mají právě jeho koně se zkušenostmi z Francie a Itálie slušnou šanci uspět za pár let i v nejslavnějším dostihu světa.

„Máme ve stáji skoro 70 koní a jsou mezi nimi i takoví, kteří by to mohli zvládnout, když to zvládli Essex, Valencio nebo Fráze,“ mluví Josef Váňa o českých zástupcích ve Velké národní, kteří ale vždy doplatili právě na velkou zátěž.

Právě s nejvíce kilogramy na hřbetě se dnes musí vypořádat jeden z nejkvalitnějších koní - irský Lord Windermere. A i proto nemá Velká národní jasného favorita.

„Dostih vyhrávají koně, kteří ten den mají příznivou váhu a sedí jim půda. Jede se od startu do cíle na plné kule. Je tam 40 koní a vyhraje ten, kdo má všechny podmínky,“ dodává Josef Váňa k dostihu s dotací milion liber, který každoročně sleduje v médiích po celém světě více než 600 milionů lidí.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme