Ruští motorkáři potáhnou na Berlín. Projíždět budou i Českem

Ruští motorkáři chtějí oslavit výročí konce druhé světové války hromadnou jízdou na Berlín, projíždět budou i Českou republikou. Cesta je zavede také do Běloruska, Rakouska a Polska. Tam už se začíná debatovat o protestních akcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto)

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto) | Foto: YouTube. com

Klub Noční vlci, který akci organizuje, platí za silně nacionalistickou skupinu. Její vůdce Alexandr Zaldostanov patří k blízkým přátelům ruského prezidenta Vladimira Putina a otevřeně podporoval například loňskou anexi Krymu.

Ruský prezident také vyznamenal některé členy klubu, kteří pomáhali na zabraném poloostrově udržovat pořádek a pacifikovali ukrajinské aktivisty.

Polští odpůrci Putinovi politiky už na sociálních sítích slibují protesty proti ‚banditům z Ruska.‘ Motorkáři ale prý trasu kvůli případným protestům rozhodně nezmění.

"Budeme si jen dělat své, a ať se ani nepokoušejí nám překážet," řekl polskému rozhlasu Zaldostanov, známý pod přezdívkou Chirurg.

Motorkáři mají vyrazit 25. dubna z Moskvy. Přes Minsk, Brest a Vratislav zamíří do Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova a Prahy. Jízdu chtějí ukončit 9. května v Berlíně položením květů k pomníku sovětských vojáků.

Česká policie zatím plánovanou spanilou jízdu sleduje jen prostřednictvím médií.

„Samozřejmě nevylučuji, že pokud dojde k nějakému problému, tak bezprostředně zasáhneme. Každý z těch motorkářů je účastníkem silničního provozu a vztahují se na něj pravidla, která musí dodržovat každý řidič,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Igor Maňour, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme