Stovku pytlů naplnili odpadem dobrovolníci v Novosedlicích na Teplicku

12. duben 2015

Uklízelo více než dvacet lidí. Odpad sbírali v okolí nepoužívané železniční trati Kozí dráha a také v lesoparku Sokolka.

Obec se tak o týden dřív připojila k celorepublikové akci „Ukliďme Česko“.

„Nic velkého jsem tam neviděl, takže bychom neměli mít problém, že bychom to měli ve dvou, třech brát. Nevstupujte do jakýchkoli prostor, kde by hrozilo nebezpečí propadnutí, zavalení či utonutí. Mám zjištěno, že dneska vlak nepojede, stejně jako už několik měsíců a let,“ rozdal starosta Radoslav Bartůněk s humorem bezpečnostní pokyny.

Proč se místní k úklidu v sobotu přidali? „Pro dobrý pocit,“ vysvětlil s úsměvem Robert Schiller. „Líbila se mi iniciativa obce, že podpořila tu celorepublikovou akci. Mrzí mě, že Teplice to nedokázaly.“

Přišlo nakonec víc lidí, než starosta očekával: „Čekal jsem tak 20 dobrovolníků, to je kolem 50 pytlů. Teď jsem přesvědčen, že jich mohlo být ještě víc.“ Naplnili jich nakonec na sto.

Stanislava Hajná sbírá také. Kromě plastových lahví, papírů, sprejů a obalů od sušenek našla i překvapivé úlovky: „Našla jsem zatím opasek a spoustu zapalovačů. Je vidět, že náš stát pěkně kouří,“ domnívá se.

K úsilí dospělých přispělo i několik dětí. Ty si o nepořádnících myslely své.

autor: hau
Spustit audio