Policie obvinila provozovatele dovolenkového portálu Travelsun

V kauze dovolenkového portálu Travelsun padla první obvinění. Portál podle policie loni ošidil nejméně 35 lidí o víc než půl milionu korun. Jednateli společnosti Am Basten Ankauf, která portál provozovala, za to hrozí až tříletý trest a jeho firmě zákaz činnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolenkový portál Travelsun.cz

Dovolenkový portál Travelsun.cz | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Nejdřív je placení, pak je ta smlouva,“ popisovala loni v srpnu operátorka na asistentské lince Travelsunu, jak funguje objednání poukazu na dovolenou.

Stejnou instrukci dostali další desítky zákazníků. Někteří kvůli tomu od koupě levného zájezdu ustoupili, jenže jiní peníze na lákavý zájezd poslali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Posun v kauze Travelsun přiblížila redaktorka ČRo Evelyna Kulíšková

„Zaplatil jsem, ale samozřejmě nepřišlo nic," stěžoval si tehdy jeden z oklamaných zákazníků na webu Cestovatel.cz. A po upozornění Českého rozhlasu policii přišly další tři desítky stížností na podvodníky. „Způsobili 35 zákazníkům škodu za více než 544 tisíc,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Za podvodné jednání detektivové částečně viní provozovatelskou firmu portálu Travelsun Am Basten Ankauf a jejího jednatele Martina Otáhala.

Policejní mluvčí Bajcura uvedl, že policisté se v souvislosti s případem „řeší“ jednu fyzickou a jednu právnickou osobu. „Jedná se konkrétně o prověřování případu legalizace výnosu z trestné činnosti firmy, která se zabývá turistickým ruchem,“ nastínil mluvčí.

Martin Otáhal nechtěl vývoj v případu oficiálně komentovat. Mimo záznam Českému rozhlasu řekl, že vinu odmítá. Společnost Am Basten Ankauf údajně založil v dobré víře a zákazníky o peníze obrat nechtěl. Na postup policie se chystá podat stížnost. Otáhal také řekl, že skutečným viníkem je podnikatel, který ho k založení společnosti zneužil.

Případ souběžně řeší i německá policie. Provozovatelé Travelsunu totiž měli k podvodům zneužít jméno a grafický design cestovní kanceláře Greektours z německého Krefeldu.

Evelyna Kulíšková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme