Keňa vyzvala OSN k přesídlení víc než půl milionu somálských uprchlíků ze země

Keňská vláda požádala OSN, aby přesunula z největšího uprchlického tábora planety víc než půl milionu Somálců z Keni zpátky do jejich rodné vlasti. Radikální opatření je podle Keňanů nutné z bezpečnostních důvodů. Džihádisté somálského původu minulý týden zavraždili 148 lidí při útoku na univerzitě v severokeňské Garisse. Spojené národy se zatím ke keňské žádosti nevyjádřily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor Dadaab v Keni.

Uprchlický tábor Dadaab v Keni. | Foto: UNICEF

„Požádali jsme Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky o přesídlení utečenců do tří měsíců. V opačném případě se o to postaráme sami,“ informoval v písemném prohlášení keňský viceprezident William Ruto.

Podle něj se Keňa po masakru v Garisse změní stejně jako Spojené státy po 11. září 2001.

Soustava uprchlických táborů Dadaab, situovaná ve stejném regionu jako Garissa, je provizorním domovem asi šesti set tisíc Somálců. Velká část z nich tam unikla před hladomorem v Africkém rohu v roce 2011.

Keňská vláda už v minulosti upozorňovala, že se v Dadaabu ukrývaj ozbrojenci ze somálského islamistického hnutí Šabáb. To provedlo v Keni už před Garissou řadu krvavých atentátů. Keňa proto začala stavět na hranici se Somálskem 700 kilometrů dlouhou zeď.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme