Riccardo Tesi & Banditaliana: Maggio

13. duben 2015

Itálie nabízí díky své zeměpisné členitosti široké spektrum regionálních hudebních stylů. K jejich nejzasvěcenějším znalcům patří Riccardo Tesi, světově uznávaný a vyhledávaný akordeonista. V odpolední Mosaice představíme jeho prozatím poslední album s názvem Maggio, Květen, které natočil se skupinou Banditaliana.

Riccardo Tesi pochází z Toskánska, oblasti severně od Říma, která je pověstná kvalitním vínem i krásnou krajinou. V průběhu své více než třicetileté umělecké pouti Tesi zkoumal paralely mezi akordeonovými styly z dalších evropských zemí a působil například v triu spolu s akordeonisty z Baskicka a Anglie.

03358978.jpeg

Roku 1992 založil skupinu Banditaliana, s níž natočil úctyhodnou řadu stylově rozmanitých alb. Čtyřčlennou sestavu tvoří vedle Tesiho saxofonista, kytarista a hráč na perkuse. Velkým zpestřením alba Maggio, jsou pečlivě vybraní hosté.

Malý knoflíkový akordeon známý jako organetto, tedy „malé varhany“, patří v Itálii sice k nejrozšířenějším nástrojům, ale když Riccardo Tesi začínal, jen obtížně hledal prameny, z nichž by se učil. „V Toskánsku, odkud pocházím, na ten nástroj nikdo nehrál. Musel jsem cestovat na jih Itálie a také na Sardinii, abych se učil od lidových hudebníků. To byla moje hudební škola,“ vzpomíná Tesi.

Jedním z největších hitů první poloviny 20. století je skladba Škoda lásky, kterou napsal roku 1927 český hudebník Jaromír Vejvoda. Během druhé světové války se píseň rozšířila do celého světa včetně Spojených států, a Riccardo Tesi ji na své album zařadil pod názvem Rosamunda, který získala v německy mluvících zemích. Jako hosté se na nahrávce podíleli členové albánské dechovky Fanfare Tirana.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Scaccomatto, Taranta samurai, Rosamunda, Mirto.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.