Rusko varuje před dalším sbližováním Finska a Švédska s NATO

Rusko je znepokojeno sbližováním Švédska a Finska se Severoatlantickou aliancí. Moskva se obává, že tyto procesy jsou namířené proti Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že případný vstup Švédska a Finska do NATO podkope to pozitivní, co se za posledních několik desetiletí podařilo mezi Ruskem a těmito severskými zeměmi vybudovat.

Ruská média i politici v této souvislosti citují nedávná slova velitele finských ozbrojených sil Jarma Lindberga, který prohlásil, že Finsko sice registruje zvýšené vojenské aktivity Ruska u svých hranic, za přímou hrozbu je ale nepovažuje.

Ministři obrany Švédska, Norska, Finska, Dánska a Islandu nedávno označili ve společném článku v norském deníku Aftenposten ruské aktivity za největší výzvu pro bezpečnost v Evropě. Ruské vedení podle nich předvedlo, že je připraveno použít vojenské prostředky k dosažení politických cílů.

Napětí v Evropě vzrostlo poté, co Rusko před rokem zabralo ukrajinský Krym a podpořilo separatisty na východě Ukrajiny. Obavy mají hlavně pobaltské státy. Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves dnes vyzval NATO, aby zvýšila svou vojenskou přítomnost v Pobaltí.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme