Ve Francii pokračuje stávka zaměstnanců rozhlasu. Nelíbí se jim plánované škrty

Už šestadvacátým dnem pokračuje stávka ve francouzském veřejnoprávním rozhlase. Zaměstnanci se bouří proti plánu na restrukturalizaci. Vláda jmenovala zvláštního zmocněnce, který by měl pomoct při hledání kompromisu mezi vedením stanice a odbory. Dohoda je ale stále v nedohlednu. Postoj stávkujících není úplně jednotný, řada z nich je přesvědčena o tom, že stávkou trpí nejvíce posluchači.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maison de Radio France

Maison de Radio France | Foto: Jan Rosenauer

Svoji práci v Radiu France omezili či pozastavili reportéři, režiséři či technici. Do stávky se zapojila i dlouholetá redaktorka France Info Agnes Soubiran.

„Stávkovala jsem hned první den, připojila jsem se k ostatním ve snaze vytvořit tlak na vedení, aby s námi začalo jednat. Situace je obtížná, ale Radio France se musí změnit. Takhle vysíláme už čtyřicet let. Vysílání je třeba přizpůsobit současným potřebám, zmodernizovat,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Francii dál pokračuje stávka veřejnoprávního rozhlasu. Zaměstnancům se nelíbí plánované škrty. Natáčel s nimi zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Agnes kromě speciálních pořadů mohou posluchači slyšet na stanici France Info denně od pondělí do pátku od 11 do 15 hodin. A to i v době stávky.

„Takže jsem také stávkovala, ale už nepokračuji. Proč? Protože si myslím, že nevysílat tolik dní a odmítnout posluchačům připravovat veřejnou službu na tak dlouho dobu prostě není dobré,“ říká redaktorka.

Řada zaměstnanců je ale rozhodnuta nepokračovat v práci a čekat na výsledek jednání odborů s vedením veřejnoprávního rozhlasu.

Radio France je francouzský veřejnoprávní rozhlas, založený v roce 1974. Provozuje sedm stanic – France Inter, France Info, France Culture, France Musique, síť regionálních stanic France Bleu, FIP a Le Mouv'. Mezinárodní vysílání Radio France Internationale je nezávislé a platí ho ministerstvo zahraničí.

„Přijmeme jistou restrukturalizaci. Tu, která je oprávněná. Je třeba zefektivnit naši práci, máme dnes jiné potřeby než před lety, ale zároveň není možná propustit 300 lidí a vyrábět bez nich ty samé pořady,“ říká Dominique Phillipot z France Inter.

„Náš rozhlas hraje důležitou roli v kultivaci posluchače. Velkou pozornost věnujeme kultuře, jsme například jediná stanice ve Francii, která připravuje a nahrává divadelní hry,“ popisuje Dominique. Zdůrazňuje také, že žádná jiná podobná instituce ve Francii nemá vlastní orchestr.

Řada lidí pracuje ve veřejnoprávním rozhlase deset či dvacet let. Radio France je součástí jejich života a jak říkají, je to pro ně více než práce. Najednou prý ale mají pocit, že musí dělat za málo peněz hodně muziky.

„Všichni mají potíže s penězi a sníženým rozpočtem, ale já jako editor Radia France bych byl velmi nešťastný, kdyby toto rádio přestalo existovat. Protože se mu prostě žádné jiné nevyrovná a pro mě je to otázka prestiže. Plat nemám tak velký, ale mám pocit, že dělám něco užitečného,“ vysvětluje Philipe.

Francouzský rozhlas musí do roku 2019 ušetřit 50 milionů eur. Letos schválil rozpočet se schodkem 21 milionů eur a úsporná opatření mají zajistit, aby se ekonomická situace zlepšila. Platy zaměstnanců představují 60 procent ročního rozpočtu. Do roku 2019 proto chce rozhlas propustit 200 až 300 zaměstnanců.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme