Na mošnovské letiště přijely první vlaky s cestujícími

K mošnovskému letišti dnes přijeli první cestující po železnici podle běžného jízdního řádu. Letiště Leoše Janáčka je prvním v Česku, které má přímé napojení na vlakovou dopravu. Investice přesahující půl miliardy korun je zároveň jednou z mála nově vzniklých železničních tratí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První den provozu vlakového napojení - nová zastávka na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy

První den provozu vlakového napojení - nová zastávka na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Tady od nás odlétá čím dál více Poláků, tak doufám, že z Dolního Slezska stáhneme lidi k nám,“ věří ředitel mošnovského letiště Pavel Schneider, že kolejové spojení uzlu ve Studénce přímo s odbavovací halou zvýší počet cestujících.

První zatěžkávací zkouškou bude zřejmě květnový hokejový šampionát. Železniční napojení nejspíš využijí zahraniční fanoušci, kteří přiletí na zápasy ostravské části mistrovství světa.

Nádraží Letiště Ostrava Mošnov.jpg | Foto: Martin Knitl

Nová trať je dlouhá 2,9 kilometru a spojuje letiště s obcí Sedlnice. Tou vede trať, která se v nedaleké Studénce napojuje na hlavní železniční koridor mezi Ostravou a Prahou nebo Brnem.

Součástí stavby je zastřešený terminál, který s letištní odbavovací halou spojuje krytá chodba.

Nádraží Letiště Ostrava Mošnov.jpg | Foto: Martin Knitl

Napojení letiště na železnici bylo sice dokončeno už loni, ale půl roku na trati fungoval pouze zkušební provoz. Nová trať stála zhruba 553 milionů korun.

Železniční napojení Letiště Leoše Janáčka Ostrava | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme